Oprescu, la Gândul LIVE, despre emisiunea de obligațiuni de către Municipalitate: „M-am certat cu căpoșii de la Finanțe”

Publicat: 05/05/2015, 21:27

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a precizat că în perioada următoare Primăria va trebui să convertească în euro suma de 2,2 miliarde de lei, reprezentând valoarea obligațiunilor emise, pentru a plăti obligațiunile de 500 de milioane de euro emise acum 10 ani și scadente în luna iunie a acestui an.

„Eu cred că este un act istoric, fără falsă modestie. Nu i se datorează numai lui Oprescu, ci și echipei din jurul lui. Eram obligat pentru că bondurile din 2005 ajungeau la maturitate după 10 ani. Obligațiunile de pe vremea lui Videanu, am făcut o rostogolire, o refinanțare a datoriei. Din acest moment, prin emisiuni succesive, noi putem să ne împrumutăm, să ne facem proiectele după o strategie coerentă. Fie că este vorba de infrastructură, rutieră, școlară, sportivă sau de celelalte infrastructuri”, a declarat Oprescu la ZF LIVE, emisiune moderată de Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar și Claudiu Pândaru, director editorial Mediafax Group.
Edilul a admis că în ce privește emisiunea de obligațiuni s-a consultat inclusiv cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Las-o mai încet cu comentariile despre schimbul în euro, mi-au spus consultanții. Puteți să zguduiți piața. Vei alege o bancă, care va păstra banii și apoi… M-am consultat cu guvernatorul BNR și cu mulți oameni de bună credință, care mă ajută să nu greșesc”, a declarat marți primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
În anul 2005, Municipiul București, pe vremea primarului general Adriean Videanu, a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de euroobligațiuni pe piata internațională de capital. Emisiunea de euroobligațiuni din anul 2005 trebuie rambursată în tranșă unică de 500 milioane de euro la data de 22 iunie 2015.

Obligațiunile emise de Primăria Capitalei se tranzacționează începând de marți la Bursa de Valori București.

Dobânda medie la care au fost lansate obligațiunile de 2,2 miliarde de lei este de 3,98%, cea mai bună obținută de o municipalitate din România, bugetul Primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual, a declarat marți primarul general Sorin Oprescu, la Bursa de Valori București, potrivit Mediafax.

„Suntem foarte mulțumiți de interesul investitorilor. Instituțiile financiare au demonstrat că au încredere în puterea orașului București, în modul în care este administrat și manageriat, în viziunea și strategia de dezvoltare a orașului. Dobânda medie obținută de municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul Primăriei Capitalei de circa patru milioane de lei anual. Încet, dar sigur, Bucureștiul devine credibil și performant. Este o satisfacție și o mândrie să constați că, prin această emisiune, ca nivel, abordare și ținută, Bucureștiul se alătură, fără complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varșovia, de exemplu, emit obligațiuni municipale de asemenea anvergură și ținută”, a spus primarul general al Capitalei, la Bursa de Valori București, la deschiderea ședinței bursiere cu ocazia listării obligațiunilor în valoare de 2,2 miliarde de lei, recent emise de municipalitate.

Oprescu a relatat că proiectul emisiunii de obligațiuni aînceput în noiembrie 2014.

„M-am lovit de o serie de legi care e necesar să fie respectate. Dacă am fi rostogolit aceste bonduri anul trecut, la un moment dat, plăteam dobândă dublă. Plăteam la bondurile ce au perioada 22 iunie, ale lui Videanu, și în același timp la noile bonduri. Am făcut o procedură și am luat aranjorul (consorțiul care a intermediat oferta n.n.). Am parcurs toți pașii legali. 500 de milioane nu se puteau plăti din buget”, a spus Oprescu.

„La un moment dat, unii mai căpoși din Finanțe mi-au explicat cu lux de amănunte cum trebuie să așez eu 500 de milioane în facerea bugetului pe 2015. Le-am spus, măi fraților, 2,2 miliarde de lei la 2,7 miliarde de lei, cu tot cu venituri, nu se poate”, a spus Oprescu.

Prin această emisiune de obligațiuni primarul general spune căgradul de îndatorare al municipalității a scăzut de la 80% la 7,8% pentru 2015, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei poate să facă împrumuturi pentru alte proiecte. ” Șapte ani eu nu am putut să mă împrumut pentru că depășeam plafonul de îndatorare. Acum pot. Am creat spațiu. Pot să mă împrumut la 2 ani, la 4 ani, la 6 ani, la 8 ani. 280 milioane de euro”, a spus primarul general.

Tranzacția a fost intermediată de consorțiul condus de Raiffeisen Bank România, din care mai face parte BT Securities.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?