Paradoxul românesc: statul a colectat aproape 3 miliarde de lei din acciza pe carburanți, dar a făcut ZERO kilometri de autostradă

Redactor:
Gândul
Paradoxul românesc: statul a colectat aproape 3 miliarde de lei din acciza pe carburanți, dar a făcut ZERO kilometri de autostradă
Într-un an de la introducerea accizei de 7 cenți pe litru, lucru care a dus peste noapte la scumpirea carburanților cu 7%, în buzunarele statului au intrat 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro), scrie Ziarul Financiar.

Banii trebuia să fie folosiți pentru infrastructură, dar la un an de la aplicarea ta­xei care a generat cea mai ma­re scumpire peste noap­te a carburanților, șoferii din Ro­mâ­­nia merg aproximativ pe aceleași drumuri, arată ZF.

„Încasările aferente măsurii de ma­jo­rare a nivelului accizei cu 7 euro­cenți introdusă la benzină și motorină, pen­tru perioada 1 aprilie 2014-31 mar­tie 2015, au fost de 2.838,4 mil. lei din care 2.289,0 mil. lei încasări din accize și 549,4 mil. lei încasări din TVA”, au declarat reprezentanții Ministerului Finanțelor, răspunzând unei solicitări adresate de ZF la finalul lunii aprilie.

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta spunea că banii din acci­za de 7 cenți pe litru vor fi vărsați în Fon­dul spe­cial pentru marile proiecte de in­fra­struc­tură rutieră. Tot la finalul anu­lui 2013, fostul ministrul al trans­por­tu­rilor, Dan Șova, spunea că „taxa de 7 euro­cenți merge în bugetul De­par­ta­­men­tului de proiecte de infra­structură pe auto­străzi și drumuri naționale. Aceas­tă taxă s-a pus pentru a se finanța auto­străzi și dru­muri naționale”, dădea asigurări Șova.

În vara anului trecut însă, în scan­da­­lul legat de sustenabilitatea măsurii re­du­cerii CAS, premierul a admis că ba­nii din taxă nu merg pe autostrăzi, ci pen­tru aco­perirea deficitului bugetului de pensii.

„Strict ca sustenabilitate – m-am ui­tat încă o dată pe toate datele – avem anual o încasare suplimentară de 2,6 mi­liar­de din creșterea accizei, 1,5 mi­­liarde din taxa specială pe con­struc­ții și, am ve­ri­ficat și acum, față de anul trecut, la ve­ni­turi curente, pe primele șase luni avem 3 miliarde de lei în plus.

Deci, dacă e vor­ba de conta­bilitate, acoperim con­ta­bil (scă­­­derea CAS – n. red.), doar că eco­no­mia nu e doar contabilitate, mai e și un pic de minte care uneori lipsește la cel mai înalt nivel”, spunea Victor Ponta în vara lui 2014.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN ZIARUL FINANCIAR

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide