Parcurile industriale vor beneficia de scutiri de taxe și impozite, potrivit unui proiect de lege

Parcurile industriale vor beneficia de scutiri de taxe și impozite, potrivit unui proiect de lege
Un proiect de lege privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, inițiat de 32 de senatori PSD, prevede că administratorul parcului beneficiază de drept de scutiri pentru mai multe tipuri de taxe și pentru impozite pe teren sau pe clădirile care fac parte din acest parc industrial.
Publicat: 20/03/2013, 15:45
Actualizat: 29/07/2014, 18:56

Un proiect de lege privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, inițiat de 32 de senatori PSD, prevede că administratorul parcului beneficiază de drept de scutiri pentru mai multe tipuri de taxe și pentru impozite pe teren sau pe clădirile care fac parte din acest parc industrial.

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, scopul acestui act normativ îl constituie stimularea investițiilor directe autohtone și străine în industrie, servicii, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, dezvoltare regională, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și crearea de noi locuri de muncă.

În baza noii legi, titlul de parc industrial se poate acorda administratorului parcului care trebuie să fie o societate comercială română, terenul are o suprafață de minim cinci hectare, cu acces la drum european, național sau județean și asigură infrastructura pentru utilități.

Competența de a acorda tilul de parc industrial revine, prin această lege, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Guvernul poate aproba, printr-un act normativ special, strategia de privatizare sub formă de parc industrial a societății comerciale care avea calitatea de proprietar al platformei industriale existente la momentul privatizării.

În proiectul de lege se stipulează că titlul de parc industrial conferă administratorului parcului, pe toată durata de existență a acestuia, de drept, fără îndeplinirea altor formalități, scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe clădirile din parcul industrial, dar și scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizații de construire sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului.

Totodată, parcurile industriale pot beneficia și de alte facilități ce pot fi acordate de autoritățile locale.

Unul dintre inițiatorii acestei legi, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul legii definește în mod clar termenii în care poate funcționa un parc industrial, elimină ambiguitățile din legislația actuală și are ca scop atragerea de investitori în astfel de zone, dar și punerea în valoare a platformelor industriale părăsite cu scopul de a se crea noi locuri de muncă.

„Este un proiect al meu din 2008 pentru care am strâns zece mii de semnături, pornind de la necesitatea înființării unei noi zone industriale în municipiul Suceava. Am constatat că problematica de la Suceava se regăsește în întreaga țară, iar împreună cu mai mulți colegi am elaborat această inițiativă legislativă”, a spus Donțu.

Fosta zonă industrială a municipiului Suceava a fost transformată în zonă comercială după ce în locul principalelor fabrici s-au construit mai multe centre comerciale.

Noua zonă industrială urmează să fie amenajată prin folosirea unei suprafețe de teren de 150 de hectare amplasată în apropierea societății de termoficare Termica SA, zonă în care se află utilități, există cale ferată în apropiere fiind și înconjurată de drumuri de acces.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunțat, în urmă cu o săptămână, la Suceava, că la sfârșitul lunii martie va începe discuțiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizată în septembrie, având o componentă de parcuri industriale care să atragă investitori.

El a mai spus că nu crede că este nevoie să fie adoptată o legislație suplimentară pentru parcurile industriale, dar că se poate discuta, pentru companii de impact despre ajutor de stat.

„Principalul instrument este ajutorul de stat. Dacă vom reuși să aducem la Suceava o investiție de impact și care să poată argumenta cu numărul de locuri de muncă și cu cifra de afaceri utilizarea acestui instrument, noi nu vom ezita să o facem”, a spus Vosganian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic