Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume

Pentru Norvegia, euro și dolarul au devenit foarte riscante. În ce investește banii cel mai mare fond de investiții din lume
Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu "petro-dolari", întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.
Publicat: 11/03/2013, 18:09
Actualizat: 30/07/2014, 07:33

Cel mai mare fond de investiții din lume, Government Pension Fund Global, administrat de guvernul norvegian și îmbogățit cu „petro-dolari”, întoarce spatele celor mai importante valute din lume în favoarea monedelor de pe piețele emergente, ca strategie de reducere a riscului.

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de 713 miliarde de dolari, și-a redus anul trecut puternic deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze și britanice, potrivit Bloomberg.

Totodată, investițiile în active de pe piețele emergente au crescut la 10% din deținerile de active financiare cu venit fix ale fondului, economiile preferate fiind Mexicul, Turcia, Rusia și Taiwanul.

Strategia fondului este determinată de politica economică adoptată de cele mai mari economii ale lumii, ale căror măsuri de stimulare economică afectează evoluția ratelor de schimb valutar.

„Este ceea ce noi percepem drept o strategie de investiții care reduce riscul”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un interviu pentru Bloomberg.

Reducerea investițiilor în active denominate în dolari, yeni, euro sau lire sterline este o mutare „prudentă”, a adăugat el.

„Aceste patru mari valute au probleme structurale, în privința datoriei guvernamentale, datoriilor din sectorul privat, politicilor monetare neconvenționale, profilului demografic și profilului de creștere economică ale țărilor respective”, a afirmat oficialul norvegian.

Coroana norvegiană s-a apreciat cu aproximativ 22% față de euro în ultimii patru ani, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, care a determinat investitorii să caute active mai sigure.

Ministrul norvegian al Finanțelor a declarat luni că guvernul va limita cheltuielile publice pentru a preveni noi creșteri ale coroanei cu efecte negative asupra numărului de angajați din industrie.

„Este foarte important ca prin diferitele decizii pe care le luăm în buget să nu punem presiuni suplimentare asupra cursului”, a afirmat el.

Yenul japonez a scăzut la minimul ultimilor 3 ani și jumătate față de dolar, în așteptarea unor noi măsuri de stimulare a economiei din partea premierului Shinzo Abe și a candidatului favorit la șefia băncii centrale.

În Franța, ministrul Industriei Arnaud Montebourg a eclarat în luna februarie că Banca Centrală Europeană ar trebui să „înfrunte un nou război al valutelor”, pe fondul aprecierii euro.

Analiștii financiari anticipează că lira sterlină se va deprecia odată cu desfășurarea programelor de stimulare a economiei.

Fondul suveran al Norvegiei a investit anul trecut 150 miliarde coroane (20 miliarde euro) în obligațiuni guvernamentale emise de state emergente. Astfel, ponderea obligațiunilor guvernamentale ale statelor emergente în portofoliul cu venit fix al fondului a crescut de la 0,4% la 10,2%.

În același timp, deținerile de obligațiuni guvernamentale franceze au scăzut cu 25%, iar titlurile emise de guvernul britanic reprezintă în prezent numai 13% din portofoliu. Fondul nu mai este interesat nici de active denominate în yeni japonezi.

Activele europene reprezintă 48% din deținerile totale ale fondului, față de 53% la finele anului 2011, iar strategia pe termen lung a instituției vizează reducerea expunerii pe Europa la 40%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic