Perioada de preînscriere pentru schema dedicată sectorului cultural, prelungită. Turcan: „Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei”

Redactor:
Madalina Prundea
Perioada de preînscriere pentru schema dedicată sectorului cultural, prelungită. Turcan: „Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei”
Raluca Turcan și responsabili din Ministerul Culturii au avut marți o întâlnire cu reprezentanții sectorului cultural-creativ și ai artiștilor / Sursa: Facebook - Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, marți seara, după o întâlnire cu reprezentanții sectorului cultural-creativ și ai artiștilor din România, că perioada de înscriere a potențialilor beneficiari în Registrul Sectorului Cultural, o precondiție pentru accesarea schemei de ajutor destinată sectorului cultural afectat de pandemia de COVID-19, a fost prelungită cu două săptămâni. Termenul inițial expira miercuri, 25 noiembrie.

Vicepremierul Raluca Turcan și reprezentanții Ministerului Culturii au transmis, marți seara, o serie de precizări și decizii privind elaborarea și implementarea schema de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural, în urma reacțiilor din spațiul public din ultimele zile și a întâlnirii, față în față și prin videoconferință, pe care au avut-o marți cu mai mulți reprezentanții sectorului cultural-creativ și ai artiștilor, printre care și Paula Seling și Tudor Chirilă.

Schema de ajutor asumată de Guvern, printr-un memorandum, adoptat în 18 noiembrie, cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, a stârnit reacții puternice printre artiști și reprezenți ai organizațiilor din domeniul cultural, care au reclamat, prin scrisori deschise adresate reprezentanților Guvernului, că sunt defavorizați în raport cu organizatorii de evenimente și nu beneficiază de acești bani.

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii propusă de Ministerul Culturii va asigura finanțarea nerambursabilă a celor care activează într-unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală, sectorul cultural independent. Plafonul maxim al fiecărui proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar.

Ministrul Culturii. Bogdan Gheorghiu, a clarificat, într-un interviu acordat Gândul chiar înaintea întâlnirii de la Palatul Victoria, că artiștii vor primi o parte semnificativă din banii alocați, scopul schemei fiind chiar „să injectezi banii în piața sectorului cultural și astfel să se ajungă la fiecare actor al acestei piețe”.

Ultimele decizii de la Palatul Victoria

Ca urmare a propunerilor venite din partea sectorului cultural-creativ și a artiștilor, actul normativ este în lucru, în comisiile agreate, urmând ca atunci când va lua forma finală să fie pus oficial în transparență decizională, pentru dezbatere publică, de Ministerul Culturii.

„Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiștilor! Am avut o întânire constructivă cu reprezentanții artiștilor din România și m-am bucurat să-i revăd. Ideea de la care am plecat când am gândit schema de ajutor de stat pentru cultură a fost să ajutăm întregul mediu cultural-creativ și avem în vedere aproximativ 100 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat dedicată. Este important să vedem câți artiști vor aplica pentru această schemă”, a transmis Raluca Turcan, marți seara, pe contul de Facebook.

„Artiștii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conștienți de faptul că cei care activează în sectorul cultural au nevoi și așteptări diferite. Vorbim de artiști, actori, interpreți, personalul angajat în aparatul tehnic și întreg ecosistemul cultural. În acest moment actul normativ este în dezbatere publică. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate și să  încurajeze performanta artistică. Acum propunerile sunt binevenite”, a transmis vicepremierul.

În urma întâlnirii de marți, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat prelungirea perioadei în care potențialii beneficiari se pot înscrie în Registrul Sectorului Cultural de la termenul inițial, de miercuri, la data de 9 decembrie, dar și propunerea ca echipele Guvernului și ale Ministerului Culturii să aibă întâlniri și dezbateri zilnice cu toți reprezentanții artiștilor, lucrătorilor culturali, companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor și organizatorilor de evenimente pentru definitivarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural.

În primele două zile și jumătate de la demararea înscrierilor în „Registrul Sectorului Cultural”, deci până în 20 noiembrie 2020, la ora 15:00, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), care asigură exclusiv administrarea tehnică a platformei, erau înscrise 157 de ONG-uri și 436 de societăți comerciale. De la momentul lansării, pe platformă a fost inclusă și categoria „lucrător cultural (persoane fizice)”.

„În acest moment, actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potențialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătățit. Dimensionarea cât mai exactă a impactului financiar și stabilirea numărului total de beneficiari eligibili sunt condiții fundamentale pentru succesul acestei scheme. De îndată ce vom avea date cât mai exacte pentru a putea cuantifica efortul financiar necesar, vom lansa actul normativ de aprobare a schemei în dezbatere publică. Toți operatorii culturali vor fi invitați să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluții pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector și pentru diminuarea efectelor pandemiei”, au transmis și reprezentanții Ministerului Culturii, printr-un comunicat de presă.

Mai mult, vicepremierul a anunțat și intenția de a prelungi măsura de ajutor pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturile conexe. „Am anunțat că intenționăm sa prelungim până în iunie 2021 acordarea indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturile conexe. Acestea pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro foarte simplu,  în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor și drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanșării stării de urgență”, a transmis premierul.

✅ Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiștilor!
Am avut o întânire…

Posted by Raluca Turcan on Tuesday, November 24, 2020

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
Scandal (homo)sexual în showbiz-ul nostru. Cântărețul și-a părăsit soția pentru un bărbat
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
eMAG le dă la preț infim chiar azi: telefoane, laptopuri pentru toți românii
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide