Peste jumătate dintre companiile românești apreciază că situația generată de pandemia COVID-19 în România este critică și foarte critică

Peste jumătate dintre companiile românești apreciază că situația generată de pandemia COVID-19 în România este critică și foarte critică
Dintre cele 440 de companii respondente în cadrul unui studiu, 41% spun că în următoarele luni ale acestui an lucrurile vor evolua extrem de defavorabil / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 21/07/2020, 13:23
Actualizat: 21/07/2020, 13:38

Un procent 55% dintre liderii de business de la noi din țară, intervievați în cadrul unui studiu recent, apreciază că situația generată de pandemia de COVID-19 în România este critică și foarte critică, iar dintre cele 440 de companii respondente, 41% spun că în următoarele luni ale acestui an lucrurile vor evolua extrem de defavorabil.

În cazul a 29% dintre liderii de business participanți la studiu, perioada de recuperare estimată este de 9-12 luni, însă 37% estimează că va fi de 12-24 de luni, conform unui studiu realizat de compania de consultanță Valoria, cercetare care captează perspectiva conducătorilor companiilor în legătură cu situația generată de pandemia COVID-19 în România.

În acest context, 72% dintre companii spun că delegarea sarcinilor către echipe virtuale este competența nouă necesară managerilor în această perioadă.

Studiul lansat luni, 20 iulie 2020, identifică percepția managerilor asupra contextului actual, așteptările lor cu privire la durata de recuperare a companiilor după această criză și competențele echipei de management esențiale pentru a trece peste provocări cu succes.

În contextul situației generate de pandemia COVID-19, pentru angajați, actualizarea cunoștințelor pentru lucrul eficient și sustenabil de acasă este obligatorie

În prezent, liderii de business participanți la studiu sunt conștienți de noile provocări, în contextul digitalizării accelerate de migrarea multor operațiuni în mediul online.

În ceea ce privește angajații, actualizarea cunoștințelor pentru lucrul eficient și sustenabil de acasă este obligatorie, se mai arată în studiu.

Pentru manageri, abilitățile de luare a deciziilor, managementul de proiecte și cel al echipelor la distanta sunt esențiale.

Redefinirea modalităților de menținere a culturii organizaționale a companiei prin interacțiuni virtuale și luarea deciziilor în condiții de incertitudine sunt, de asemenea, alte provocări ale managerilor.

Astfel, companiile respondente consideră că pentru echipa de directori executivi competențele care trebuie crescute sunt cele care țin de strategii decizionale în situații de criză (79%), management financiar în context de criză (75%), respectiv managementul echipelor la distanță (71%).

Virtualizarea mediului de lucru a stimulat companiile să considere și mai mult că temele de care au în centrul lor comunicarea sunt relevante pentru echipa de manageri. Ca atare, temele de training considerate relevante de companiile respondente la sondaj pentru managerii lor sunt: delegare de succes în echipele virtuale (72%), tehnici avansate de vânzare și negociere (71%), feedback și feedforward în mediul online (70%).

Sondajul surprinde capacitatea de adaptare a companiilor și până la urmă a oamenilor

Adoptarea rapidă a funcționării în mediul digital a dislocat rutine și generat o anumită rezistență în prima fază, a precizat Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

„Anxietatea legată de siguranța locului de muncă și lipsa de socializare a generat demotivare. Instalarea de noi competențe a devenit obligatorie din trei puncte de vedere: operațional, ca factor de motivare a oamenilor și ca mijloc de instruire pentru managementul eficient al echipelor de la distanță.

A avea angajații instruiți înseamnă creșterea implicării, productivității și competitivității companiei. Din studiu rezultă că sunt preferate training-urile care susțin aceste obiective ”, a adăugat Măgdălina.

Cercetarea și-a propus să măsoare percepţia managerilor asupra temelor de interes, formatului, duratei, prețului cursurilor pentru instruirea angajaților și echipei de management.

Sondajul a avut la bază un chestionar care analizează percepţiile a 440 de manageri provenind din companii cu activitate în 10 industrii.

Chestionarul a fost aplicat în perioada 8 iunie – 15 iulie 2020. Dintre respondenți, 14% provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane euro, 7% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane euro, 21% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane euro, 8% cu cifra de afaceri între 2-10 milioane euro și 50% sub două milione de euro cifră de afaceri.

Din totalul respondenților, 49% au funcția de CEO/Președinte/Director General.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...