Pierderi majore pentru asiguratorul deținut de una dintre cele mai importante bănci din România

Pierderi majore pentru asiguratorul deținut de una dintre cele mai importante bănci din România
Publicat: 26/05/2014, 12:58
Actualizat: 23/03/2019, 12:07

Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) a încheiat anul trecut cu pierderi de 7,86 milioane de lei, în creștere cu 18% față de 2012, fiind al patrulea an consecutiv când rezultatul net al activității societății este negativ, potrivit datelor asigurătorului.

În perioada 2010-2013, societatea a consemnat pierderi totale de 24,73 milioane de lei, scrie Mediafax.

Societatea a fost înființată de Eximbank România în 2009 și a început activitatea de subscriere în 2010, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activități ale instituției de credit.

Asigurătorul are un capital social de 44,1 milioane de lei, deținut în proporție de peste 90% de Eximbank România, bancă controlată de stat.

În primele nouă luni ale anului 2013, conform celor mai recente date, societatea a subscris prime de 34,4 milioane de lei, în urcare cu 77% față de rezultatul înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2012.

CARE România este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

În a doua parte a lunii aprilie, Guvernul a anunțat că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanțe, mese la restaurant, bijuterii.

Din dispoziția premierului Victor Ponta, Corpul de control a efectuat o verificare la asigurător, având ca obiect respectarea de către conducerea societății a dispozițiilor legale și a normelor interne referitoare la angajarea și efectuarea cheltuielilor, achiziția de bunuri și servicii și modul de gestionare a patrimoniului.

Raportul de control al fost transmis Parchetului, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Curții de Conturi, Agenției Naționale de Integritate, Ministerului Finanțelor și Eximbank.

În document se arată că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a CARE România au făcut parte Radu Frîncu în calitate de președinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010 – 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 – 8 iulie 2013.

Inspectorii arată că, deși normele ale autorității de supraveghere stabilesc că membrii conducerii executive trebuiau să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituții de învățământ superior.

În timpul mandatului de președinte, spun inspectorii, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declarația de avere, a cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei și 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei și 31.663 euro pentru sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris și în stațiunea lschgl din Austria.

De asemenea, el a decontat 12 note de plată pentru mese servite de soția sa la restaurant, și-a cumpărat anvelope noi la mașină, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux a Nokia, un televizor SmartTV, precum și 2.000 euro la o firmă din Milano pentru servicii de consultanță de imagine din banii companiei.

La acestea se adaugă cheltuieli decontate pentru îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de mașini de lux la Saint Tropez și la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.

La rândul său, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur în stațiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum și produse Louis Vuitton și articole de pescuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter