Ponta asigură că ordonanța taxelor locale va fi publicată miercuri în Monitor

Ponta asigură că ordonanța taxelor locale va fi publicată miercuri în Monitor
Publicat: 07/01/2013, 21:50
Actualizat: 02/04/2019, 17:54

Guvernul se va reuni miercuri în ședință, iar ordonanța privind indexarea taxelor și impozitelor locale va fi publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial, a declarat, luni seara, premierul Victor Ponta.

El a susținut din nou că era necesar ca în prealabil să fie promulgată Legea prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe și a arătat că primarul municipiului Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc, ar fi trebuit să cunoscă situația, precizând totodată că nu i-a transmis vreun reproș președintelui Traian Băsescu, ci a explicat problema.

„Nu a fost un reproș la adresa președintelui”, a spus Ponta la postul B1 TV.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul cât și președintele au acționat egal și constituțional în legătură cu OG privind taxele, menționând că sigurul care nu a acționat astfel este Emil Boc, și precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt.

Ponta a spus că atât președintele cât și Guvernul au acționat legal și constituțional legat de OG privind taxele.

„Președintele a procedat constituțional și legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal și constituțional, nu putea emite ordonanțe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituțional și stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaște procedura. El, fiind și premier, să iasă cu această prostie duminică…Întrebați-l pe el de ce nu a înțeles cum se procedează”, a spus Ponta.

Solicitat să comenteze faptul că Președinția a solicitat Guvernului să păstreze declarațiile „în limitele decenței”, Ponta a răspuns: „Dumnezeule, cu ce am fost indecent?”.

Întrebat dacă se va rupe acordul care stabilește coabitarea, Ponta a răspuns negativ.

Premierul a precizat că nu există neînțelegere sau conflict între Președinție și Guvern pe această temă. „Nu e niciun fel de neînțelegere sau conflcit între Președinte și Guvern. S-a procedat legal, constituțional. (…) Acuma credeți că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Nici vorbă, trebuie să fie lucruri mult mai serioase”, a spus Ponta.

El i-a transmis lui Emil Boc să „facă bine” și să-și încaseze taxele și i-a cerut să nu mai fie „ridicol”.

„Emil Boc să facă bine să-și încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Știu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol”, a spus Ponta.

Președintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanțe în vacanța parlamentară și l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administrația prezidențială, care atrage atenția Guvernului să se mențină în limita declarațiilor decente.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administrația Prezidențială în data de 24 decembrie 2012. Președintele României, conform Articolului 77 din Constituția României, are la dispoziție 20 de zile pentru analiza și promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituțional-Legislativ al Administrației Prezidențiale a avut la dispoziție doar două zile pentru a realiza această analiză). Președintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a și informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administrația Prezidențială a comunicat public, în dimineața zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arată în comunicatul Președinției legat de „explicațiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilității de a fi adoptată ordonanța privind modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale”.

Administrația Prezidențială atenționează Guvernul României să se mențină în limita declarațiilor decente și să nu arunce vinovăția pe terțe instituții sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor și impozitelor locale, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Administrația Prezidențială menționează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile și prevederile constituționale și că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declarații sau comunicate de presă.

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanța care să permită autorităților locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că președintele Băsescu a promulgat după ședința Guvernului legea de abilitare.

„În legătură cu declarațiile profesorului de drept constituțional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgență, ordonanța care dă posibilitatea autorităților locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele și impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În ședința de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanței pentru modificarea Codului fiscal în privința taxelor și impozitelor locale. Ordonanța nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că președintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare decât după desfășurarea ședinței de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenției MEDIAFAX.

Și premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul poate publica marți Ordonanța privind taxele, pentru că președintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.

Întrebat dacă se va emite săptămâna aceasta Ordonanța simplă privind taxele, Ponta a răspuns: „Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Știe foarte bine – sau ar trebui să știe, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e – știe foarte bine că președintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanța. Sunați-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituțional Emil Boc și explicați-i încă o dată că, deși nu știe – că nu a fost prim-ministru, de unde să știe? – așa se întâmplă cu ordonanțele”.

La finalul ședinței de săptămâna trecută a Guvernului, întrebat de jurnaliști dacă Executivul a aprobat această ordonanță privind taxele locale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a răspuns negativ.

„Nu s-a discutat. A fost citită de pe ordinea de zi și s-a dorit amânarea ei pentru săptămâna viitoare”, a spus Zaharescu.

Întrebat cine a dorit amânarea ordonanței, Zaharescu l-a indicat pe vicepremierul Liviu Dragnea.

„A dorit doar amânarea pe săptămâna viitoare”, a precizat Zaharescu, întrebat dacă Dragnea a prezentat și un motiv pentru amânarea ordonanței.

Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgență, o ordonanță a Guvernului care să dea posibilitatea autorităților locale să nu majoreze taxele și impozitele locale.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Guvernului să fie introdusă ordonanța care stabilește că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce președintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanțe.

Premierul a arătat, în ședința de vineri a Guvernului, că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanței privind impozitele și taxele locale și a spus miniștrilor că a discutat pe această temă cu șeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară a fost adoptat în 21 decembrie de Camera Deputaților, forul decizional în cazul acestui text legislativ.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
Antonela Patrut, apariție-șoc la brațul lui Donald Trump jr. Arpad, lăsat în plan secund de...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Soțul Ancăi Molnar aproape că a cedat la o zi de la înmormântarea make-up artistei:...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Serialul Netflix care a rupt topurile în România! Are 8 episoade și prezintă o poveste...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
ION ILIESCU a primit vestea chiar acum. Decizia luată astăzi de JUDECĂTORI
Becali dă lovitura în Pipera. Deja a discutat cu mai mulți milionari
Cine sunt părinții lui Babasha, tânărul huiduit la concertul Coldplay. Așa arată femeia de la...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Există un ciclu ascuns al apei în Amazon despre care oamenii nu știu prea multe
×