Ponta: Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș este inclusă în forma „aproape finală” a Masterplanului

Ponta: Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș este inclusă în forma aproape finală a Masterplanului
Publicat: 23/01/2015, 18:44
Actualizat: 21/03/2019, 09:27

„Am prezentat forma pe care o prezentasem, de altfel, acum o săptămână la Ministerul Transporturilor, forma aproape finală din punctul de vedere al Guvernului a Masterplanului de transport rutier, această formă – ministrul Transporturilor, domnul Rus, care ieri (n.r. – joi) trebuia să vină la Iași să o prezinte înaintea mea, dar din cauza ceții a stat în aeroport la Otopeni, dar va fi săptâmâna viitoare aici încă o dată pentru toate detaliile – prevede foarte clar autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș cu termenele de efectuare și cu sursele de finanțare pentru studii de fezabilitate și pentru execuție și din acest punct de vedere cred că toate eforturile, inclusiv cele mai vocale, pornesc de la premisa că au fost făcute cu bună-credință de toată lumea, și primarul, și parlamentarii, și președinții de consilii, pentru că de fapt vorbim de o regiune întreagă, iar cu această formă se merge în Parlament și în ședința de guvern care se va adopta în februarie și o trimitem la Comisia Europeană”, a afirmat Ponta, într-o conferință de presă susținută la Iași.

El a mai spus că forma Masterplanului de transport care va fi adoptată acum nu poate fi modificată de niciun alt guvern.

„România nu a avut niciodată un Masterplan, e prima dată când are un Masterplan întocmit pe baza criteriilor stabilite de către Comisia Europeană. Din acest punct de vedere ceea ce adoptăm acum – de aceea am și dorit să avem un dialog cu cei din opoziție – este un Masterplan care nu mai poate fi modificat de niciun alt guvern, adică începem noi azi, mâine vin alții și-l opresc”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că sursele de finațare pentru Ungheni-Târgu Mureș vin din Programul Operațional Sectorial Transport.

„Referitor la calendarul așa cum este agreat în Masterplan știu că anul acesta trebuie să actualizăm studiile de fezabilitate cu finanțarea de reactualizare din programul 2007 – 2013, iar pentru regim de autostradă de la Ungheni până la Târgu Neamț este, de asemenea, finanțare totală din Programul Operațional Sectorial Transport, pentru celelalte două segmente este finațare pentru autostradă fazată”, a mai spus Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta se află la Iași, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai Camerei de Comerț, în cursul după-amiezii de vineri urmând să aibă întrevederi cu primarii PSD din județ.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, anunța, săptămâna trecută, că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va veni joi, 22 ianuarie, la Iași, pentru a prezenta strategia pe infrastructură pentru regiunea Moldovei. Ulterior, Nichita anunța, într-o conferință de presă, că ministrul Rus nu mai vine la Iași din cauza unor probleme de sănătate.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, declara, miercuri, că anularea vizitei la Iași a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, programată pentru joi, este o dovadă de lașitate și o confirmare a abandonării de către Guvernul PSD a proiectului autostrăzii Iași-Târgu Mureș.

Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, afirma, tot săptămâna trecută, că lucrările la autostrada Ungheni-Iași-Târgu Neamț vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamț-Ditrău și Ditrău-Târgu Mureș vor fi inițial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.

Potrivit lui Nichita, autostrada Ungheni-Iași-Târgu Neamț va fi proiectată în acest an, când va făcută și licitația pentru lucrări.

„Vor fi și bani alocați pentru începerea lucrărilor în 2015 sau în 2016. Se vor proiecta în aceeași perioadă, tot ca autostradă, porțiunile Târgu Neamț-Ditrău și Ditrău-Târgu Mureș. După ce se vor proiecta se vor căuta și sursele de finanțare pentru a se face drum expres în primă fază, iar apoi, în faza a doua autostradă”, afirma primarul Iașiului.

Nichita preciza că pe tronsoanele care traversează munții între Moldova și Transilvania lucrările se vor face în regim de autostradă, chiar dacă titulatura va fi de drum expres.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a prezentat, în 13 ianuarie, într-o conferință de presă, prioritățile de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016, spunea că autostrada din Iași va fi realizată de la Ungheni la Târgu Neamț, iar de acolo se va continua spre Târgu Mureș cu un drum expres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică