Ponta dă asigurări că va coordona activitatea de combatere a evaziunii

Ponta dă asigurări că va coordona activitatea de combatere a evaziunii
Publicat: 18/02/2013, 13:10
Actualizat: 04/07/2013, 07:00

Premierul Victor Ponta a declarat că ANAF va rămâne la Ministerul de Finanțe, precizând că, în calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, ci și prin celelalte instituții, având posibilitatea de a cere informații de la DGIPI, SRI și SIE.

„ANAF e la Ministerul de Finanțe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus și domnul Chițoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcție antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri și firme care își plătesc taxe și să se ducă, așa cum e în țările din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii”, a spus Ponta.

El a precizat că, în calitate de premier, are posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ci și prin celelalte instituții.

„Primul-ministru are ca atribuții și posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF, ANAF fiind la Finanțe, dar și coordonarea cu celelalte instituții, fie că e vorba de Poliție, de serviciile de informații, care sprijină combaterea evaziunii fiscale, pentru că e foarte important să ai informații și de la DGIPI și de la SRI și de la SIE când e vorba de spălare de bani și evaziune fiscală trasnfrontalieră. Acest lucru nu-l poate face șeful ANAF, ci pot să-l fac doar eu, pentru că am această autoritate de a coordona și de a cere informații de la toate instituțiile”, a spus Ponta.

El a arătat că așteaptă de la ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, propunerile în sensul conturării acestei structuri, arătând că multe dintre idei îi sunt deja cunoscute și este de acord cu ele.

Săptămâna trecută, Ponta a afirmat că ANAF, Garda Financiară și Direcția de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcție Antifraudă, care se va ocupa țintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe și alte produse, nu de „buticul din colț”.

„Împreună cu ministrul Chițoiu am discutat că actuala formulă a ANAF va suferi modificări – Garda Financiară, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce funcționează deja în majoritatea țărilor europene, și anume o Direcție Antifraudă care să nu mai stea toată ziua să controleze pe buticul din colț și firma care își plătește impozitele, ci să meargă țintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscală: accize, combustibil, legume-fructe și alte produse”, a spus miercuri Ponta.

El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști cum comentează o declarație recentă a vicepremierului Liviu Dragnea, conform căruia, dacă ANAF nu prezintă rapid un plan pentru combaterea evaziunii, va fi înființată o structură în subordinea Guvernului.

Chițoiu a declarat recent că vor fi restructurate „din temelii” structurile de control pe evaziune și fraudă fiscală, fiind dați afară oamenii din aceste instituții și angajați cei „competenți și integri”.
La sfârșitul anului trecut, în contextul negocierilor pentru formarea noului Guvern, Ponta a declarat că ANAF nu trece în subordinea sa și că va rămâne la Finanțe.

Surse din USL au declarat însă agenției MEDIAFAX că, în pofida acestei declarații, Ponta ar fi intenționat să treacă, prin ordonanță de urgență, ANAF în subordinea sa, ceea ce l-ar fi lăsat pe ministrul de Finanțe, liberalul Daniel Chițoiu, fără o parte din portofoliu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman