Poșta a avut profit operațional la finalul lui 2013, după ce a dat afară peste 5.400 salariați

Poșta a avut profit operațional la finalul lui 2013, după ce a dat afară peste 5.400 salariați
Publicat: 22/01/2014, 15:17

Poșta Română a obținut în ultimul trimestru al anului 2013 un profit operațional de 15,1 milioane de lei, după ce și-a reorganizat și eficientizat activitatea, inclusiv prin reducerea personalului cu 5.436 angajați, la 27.451, scrie Mediafax.

„Poșta Română anunță îmbunătățirea situației economico-financiare, înregistrând profit în fiecare lună a ultimului trimestru al anului 2013. Astfel, profitul operațional al trimestrului patru al anului trecut este estimat la 15,1 milioane de lei, efect al implementării măsurilor de reorganizare, eficientizare și restructurare. Proiectele de creștere a veniturilor și de păstrare a cotei de piață, în principal pe sectorul trimiterilor poștale, au înregistrat primele efecte în privința situației financiare a companiei”, se arată într-un comunicat al Poștei.

Datele companiei arată că în 2013 Poșta și-a păstrat cota de piață, în condițiile liberalizării complete a pieței serviciilor poștale în România la începutul anului trecut.

„Rezultatele financiare aferente întregului an vor fi consolidate după evaluarea și compensarea de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a costului net, rezultat din obligația Poștei Române privind prestarea serviciului poștal universal. La nivel european cota de compensare estimată variază între 2,2% și 6,5% din cifra de afaceri anuală a operatorilor poștali desemnați ca furnizori de serviciu poștal universal”, se menționează în comunicat.

Cifrele pozitive din ultimul trimestru al anului 2013 au fost efectul aplicării unei serii de măsuri luate de noul management pentru eficientizarea și dezvoltarea activității, cât și pentru optimizarea cheltuielilor, prin restabilirea echilibrului între volumul de prestații poștale și numărul de angajați, conform sursei citate.

La 1 ianuarie 2013, Poșta Română avea 32.887 de angajați. În perioada 18-23 august 2013, 3.650 de angajați ai companiei au fost disponibilizați, dintre aceștia 66% optând individual pentru acest proces. La data de 31 decembrie 2013, numărul de angajați ai Poștei Române este de 27.451, cu 5.436 mai puțini decât la începutul anului.

Potrivit comunicatului, Poșta Română a achitat anul trecut taxe și impozite (TVA, CAS, etc) de peste 240 milioane de lei.

La finele anului trecut, compania avea datorii restante către bugetul de stat, eșalonate pe o perioadă de 5 ani, până la data de 15 iunie 2018.

„Aceste datorii sunt determinate de amenda primită de la Consiliul Concurenței în anul 2007, în cuantum de 103 milioane lei și datorii fiscale identificate de ANAF, în mai 2013, în cuantum de 107 miliioane de lei, aferente perioadei 2003-2012. Conform graficului de eșalonare, Poșta achită lunar suma de 3,6 milioane lei”, se mai spune în comunicat.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de 5.687 de unități.

Acționarii CNPR sunt MSI – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.

Compania avea la sfârșitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creștere cu 2,9% față de 2011, potrivit datelor din bilanțul Poștei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?