Președintele Confederației Patronale Concordia, apel la autorități despre noua lege a pensiilor. Dan Șucu: „Solicităm claritate”

Președintele Confederației Patronale Concordia, apel la autorități despre noua lege a pensiilor. Dan Șucu: „Solicităm claritate”
Dan Șucu / Sursa foto: Confederația Concordia
Publicat: 10/11/2023, 17:49

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, face apel la claritate din partea Guvernului, pentru ca mediul privat să poată face proiecții privind impactul asupra propriilor companii.

Președintele Confederației Patronale Concordia a transmis, vineri, un mesaj la adresa Guvernului, în contextul discuțiilor privind noua lege a pensiilor.

„Cerem Guvernului să își asume fără echivoc că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024 și solicităm claritate în privința costurilor noii legi a pensiilor. Înțelegem că România și-a asumat prin PNRR o reformă, dar ceea ce am auzit astăzi vehiculat în spațiul public ne face să fim extrem de îngrijorați.  Nu înțelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare și alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenția că economia încetinește și trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității. Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”, a declarat Dan Șucu.

CPC este confederație patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri din România, reunind 16 industrii cheie pentru economia locală, peste 2200 de companii cu peste 330.000 de angajați, care au o contribuție totală de 26% din PIB.

„Un astfel de scenariu este inacceptabil”

„Proiectul de lege privind pensiile care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic și Social nu conținea niciun fel de analiză sau estimare a impactului și vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechitățile și pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Cu câteva minute înainte de ședința în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanțelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă. Doar așa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va crește și nu o să scadă și că este posibil să ajungem în situația suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil”, consideră președintele Concordia.

Banca Naţională a României (BNR) a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, dar a crescut-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite, conform datelor din Raportul asupra inflației, prezentat vineri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce care a fost analizat şi aprobat miercuri de Consiliul de administraţie al BNR.

Potrivit BNR, rata anuală a inflației IPC se va majora temporar la 7,7% în luna martie 2024, după care își va relua traiectoria descrescătoare și va înregistra 4,8% în decembrie 2024 și, respectiv, 3,3% la sfârșitul trimestrului III 2025, valoare plasată în intervalul țintei (2,5% ±1 punct procentual). Pentru sfârșitul anului viitor, valoarea proiectată este mai ridicată față de cea din Raportul anterior cu 0,4 puncte procentuale, în principal ca efect al deciziei autorităților de a majora o serie de taxe și impozite.

Dan Șucu / Sursa foto: Confederația Concordia

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?