Prețurile locuințelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv

Prețurile locuințelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv
Publicat: 22/07/2013, 17:08
Actualizat: 24/03/2019, 01:54

Prețurile locuințelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie fiind înregistrat un avans similar cu cel din primele trei luni ale anului, evoluție care ar putea fi însă cauzată de fluctuații sezoniere, potrivit EFG Eurobank.

„Indicele Proprietăților Rezidențiale EPS a înregistrat o ușoară creștere și în cursul celui de-al doilea trimestru, similară cu cea din primul trimestru al anului 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel național, deși este posibil ca această evoluție din prima jumătate a anului să fi fost cauzată de fluctuații sezoniere. Se pare că micile fluctuații continuă în jurul acestei creșteri a nivelului prețului ce a fost sugerată de index începând cu mijlocul anului 2011”, se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS) cu ocazia lansării unei noi ediții a Indicelui Proprietăților Rezidențiale.

Diferitele componente ale indexului național variază, în anumite zone geografice prezentând creșteri de prețuri, în timp ce în altele s-au înregistrat scăderi pe parcursul trimestrului.

Pe perioada ultimului an, începând cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul prețului la nivel național a scăzut moderat cu o medie de 1,5%. Pe perioada ultimilor 5 ani, începând cu momentul de vârf al pieței înregistrat la mijlocul anului 2008, prețurile pentru proprietățile rezidențiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de 9,2%, rezultând astfel o scădere a prețurilor la locuințe în România cu 38.3%.

Prețurile în București Centru s-au redus în acest trimestru cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară. Pe de altă parte, prețurile în zonele periferice din București au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul întregului an, cu o scădere marginală de 0,7% pe perioada care a început din al doilea trimestru al anului trecut.

Prețurile în județul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8%, pe durata ultimelor patru trimestre.

Zona Dunăre&Mare și Muntenia conduc în clasamentul creșterilor de preț la nivelul diviziilor, cu creșteri de 6,5% și, respectiv, de 5,2%.
În același timp, în Sud, Vest și Moldova au fost consemnate creșteri ale prețurilor proprietăților rezidențiale pentru al doilea trimestru la rând, păstrând pozițiile de top în clasamentul creșterii prețurilor în ultimul an comparativ cu celelalte zone ale țării, cu 4,5%, 2,7% și, respectiv, -0,2%. Moldova se menține regiunea cu cea mai mică rată medie de scădere în ultimii cinci ani la nivel național, de 5% pe an sau cu o reducere totală a prețurilor cu 22,5% de la momentul de vârf al pieței înregistrat la mijlocul anului 2008, până în prezent.

La nivelul marilor orașe din România, Galați și Ploiești prezintă cele mai mari creșteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate și de rata de eroare statistică, deoarece performanțele din ultimul an și pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor două orașe sunt negative și nu reprezintă performanțe deosebite în cadrul grupului marilor orașe cuprinse în indexul EPS.

Însă, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara ocupă pozițiile de top cu o combinație de creștere trimestrială și în ultimul an, toate cifrele aferente variind în intervalul sustenabil dintre +2,4% și +6,5%. În topul privind rezultatele pe termen scurt și mediu, Iași înregistrează cel mai bun rezultat în ultimii 5 ani, cu o rată de scădere a prețurilor de la momentul de vârf al pieței de 6,2% în medie pe an (cu o scădere totală pe 5 ani de 27,2%), acesta fiind urmat de Galați, cu o scădere anuală de 8,4% sau o scădere totală de 35,6%. Restul marilor orașe din România au înregistrat o scădere mai abruptă a prețurilor medii pentru proprietăți rezidențiale în ultimii 5 ani.

Variația prețurilor apartamentelor în București pare să se afle sub medie, în timp ce prețurile caselor sunt în topul creșterilor de prețuri în ultimul trimestru.

În mod similar, prevalența caselor asupra apartamentelor este sugerată și de indicii de la nivel național în ultimul trimestru. În București, proprietățile noi au înregistrat o rată de creștere mai mare decât cele vechi. La nivel național, proprietățile vechi au depășit ca performanță unitățile noi în ultimul trimestru, înregistrând creșteri de prețuri, pe când cele noi au înregistrat scăderi de prețuri.

„Deși rezultatele pentru ultimul trimestru sunt mixte, creșterea la nivel național din cel de-al doilea trimestru poate reprezenta un semn de cristalizare a tendinței către un trend sustenabil. La nivelul capitalei, București Centru suferă o corecție a rezultatelor bune înregistrate în 2012, iar pentru București Periferie este exact situația inversă, acesta înregistrând o minimizare a scăderilor din trimestrele anterioare. În general, Bucureștiul se află încă pe o pantă descendentă în comparație cu 2012; însă, există semne pozitive că scăderea poate fi recuperată până la sfârșitul anului”, se precizează în comunicat.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine