Prima țară care va ieși din zona euro după ce Parlamentul va respinge un acord de salvare cu UE

Prima țară care va ieși din zona euro după ce Parlamentul va respinge un acord de salvare cu UE
Publicat: 19/03/2013, 17:10
Actualizat: 07/02/2016, 10:43

Parlamentul din Cipru va respinge probabil legislația referitoare la taxa pe depozite bancare, o condiție a ajutorului financiar din partea zonei euro, afirmă președintele țării, Nicos Anastasiades, și mai mulți membri ai legislativului.

O astfel de decizie ar putea aduce statul în situația unei încetări a plăților (default) și chiar la părăsirea zonei euro.

„Am sentimentul că parlamentul va respinge (legislația, n.r.) pentru că simt și cred că nu este corect și contravine intereselor Ciprului”, a declarat Anastasiades, marți, pentru postul suedez de televiziune TV4, citat de Bloomberg.

Mai mulți membri ai legislativului au declarat pentru CNBC că este puțin probabil ca legislația privind taxarea depozitelor să treacă. Parlamentul urmează să se întrunească la 16:00 GMT (18:00 ora României).

„La acest moment le spunem (creditorilor internaționali, n.r) că în cazul în care credeți că făcând așa ceva reparați lucrurile, distrugându-ne economia și unul dintre cele mai mari și mai puternice sectoare financiare de pe insulă, trebuie să spunem «Nu»”, a afirmat secretarul pentru relații internaționale al Partidului Verde din Cipru, Efi Xanthou, pentru CNBC.

Liderii europeni ar putea lua în calcul o creștere a presiunii asupra Ciprului în cazul în care nu se adoptă taxarea depozitelor, a declarat un oficial european pentru Bloomberg. Printre măsurile posibile se numără tăierea acesului băncilor locale la sistemul de lichiditate de urgență al Băncii Centrale Europene.

„Nu există precedent pentru ce s-ar putea întâmpla dacă Cipru respinge condițiile. Cea mai bună presupunere este că Europa ar acorda Ciprului o scurtă și ultimă șansă de a se răzgândi și vota din nou”, a scris într-o notă către investitori economistul-șef al Berenberg Bank Londra, Holger Schmieding.

O respingere totală a măsurii ar lăsa țara fără ajutor european și ar putea conduce la intrarea statului în încetare de plăți și chiar la ieșirea din zona euro, a spus Schmieding.

Guvernul a transmis în Parlament o vresiune modificată a legislației, care prevede ca depozitele sub 20.000 de euro să fie scutite de taxă, scrie agenția Reuters, preluată de MarketWatch. Depozitele între 20.000 de euro și 100.000 de euro vor fi taxate, la fel ca în versiunea anterioară, cu 6,75%, iar cele peste 100.000 de euro cu 9,9%. Potrivit Reuters, care citează un interviu acordat unui post de radio de purtătorul de cuvânt al Executivului, Parlamentul va respinge planul.

Nu este clar, încă, dacă votul va mai avea loc marți sau va fi amânat din nou, după ce a fost reprogramat în două rânduri începând de duminică, notează MarketWatch.

Potrivit agenției cipriote de presă, CYBC, citată de cotidianul The Guardian, votul a fost deja amânat pentru miercuri.

Bursa din Cipru a suspendat tranzacțiile marți și miercuri, iar băncile rămân închise. Agenția de rating Fitch a pus sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, mai multe bănci cipriote.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au anunțat, sâmbătă, un acord pentru susținerea financiară a Ciprului. Înțelegerea încalcă, însă, principiul că economiile deponenților sunt de neatins. Țările din zona euro ar trebui să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, dar numai dacă guvernul strânge 5,8 miliarde de euro prin aplicarea unei taxe pe depozitele bancare.

Chiar dacă Bruxelles-ul a subliniat că taxarea depozitelor este o măsură care se va aplica doar în cazul Ciprului, au apărut temeri că deponenții din țările europene mai mari s-ar putea deveni neliniștiți, retrăgând sume mari din bănci.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
×