Primul ministru care refuză medierea lui Iohannis. Teodorovici: Chiar dacă mai există critici între Guvern și BNR, nu cred că e nevoie de astfel de discuții

Redactor:
Dan Straut
Primul ministru care refuză medierea lui Iohannis. Teodorovici: Chiar dacă mai există critici între Guvern și BNR, nu cred că e nevoie de astfel de discuții
Detalii pe Gândul.

„Nu e un război între BNR și Guvern. Noi colaborăm – asta nu înseamnă că nu ne mai și criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem și o astfel de discuție, există o relație între cele două instituții”, a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat dacă va merge la mediere, la Cotroceni, ministrul Finanțelor a răspuns: „Doamna prim-ministru va primi o invitație la Cotroceni și va decide în consecință. Iar noi, ca miniștri, ne vom conforma”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern și Banca Națională a României, urmând să invite cele două părți la Cotroceni.

„Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni și BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflația, creșterea dobânzilor este fundamental greșită (…) Politicile fiscale ale guvernanților au dus la creșterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă și politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înțeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziției, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea dintre BNR și Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeași masă părțile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invita și pe unii și pe alții la Cotroceni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că „s-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente în ultima vreme. Sper că vom ajunge la un numitor comun”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut marți la 2,28%, de la 2,22%, urmat și de indicii la șase și nouă luni. Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 2,52%, de la 2,49%.

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,56% la 2,57%. Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,62%, de la 2,60%.

Inchide