Prioritățile Guvernului în energie sunt proiecte vechi, printre noutăți sunt gazele de șist

Prioritățile Guvernului în energie sunt proiecte vechi, printre noutăți sunt gazele de șist
Publicat: 20/12/2012, 17:07
Actualizat: 03/07/2013, 16:25

Programul de guvernare cuprinde, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnița sau reactoarele nucleare 3 și 4, dar include și obiective noi, printre care explorarea gazelor de șist, extracția de hidrocarburi în Marea Neagră și dezvoltarea AGRI, scrie Mediafax.

Guvernul Ponta II intenționează să extindă activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor de țiței și gaze din bazinul Mării Negre și să înceapă explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din șisturi bituminoase.

O altă prevedere din program este „introducerea, în urma consultărilor cu companiile din domeniu, a unei contribuții suplimentare pe veniturile suplimentare obținute de companiile producătoare de gaze naturale în urma liberalizării pieței, în scopul asigurării resurselor financiare pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili”.

În programul de guvernare al USL este trecută și asocierea companiilor românești cu parteneri străini în vederea executării în comun de lucrări petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare în zone de interes, cu respectarea legislației românești și europene.

Totodată, Guvernul vizează încurajarea investițiilor pentru descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi și creșterea ratei de înlocuire a rezervelor existente.

Ponta a declarat marți că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea și explotarea gazelor de șist va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de șist este Gazprom. Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța.

Ca noutate, un alt proiect prioritar „pentru perioada următoare” este dezvoltarea de capacități de producție a electricității și căldurii pe bază de deșeuri menajere și industriale. Programul de guvernare precizează că investițiile în centrale pe deșeuri vor contribui „decisiv la rezolvarea problemelor de mediu și de aprovizionare a populației cu apă caldă și căldură la costuri reduse”.

În program este menționată „implicarea activă” în proiectelor Nabucco, Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI) și construcția conductei de petrol Constanța-Trieste (PEOP).

Proiectul AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia și lichefierea într-un terminal care urmează să fie construit pe țărmul georgian al Mării Negre, de unde va fi transportat pe mare în România.

Investiția în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro și 4,5 miliarde euro, în funcție de capacitatea de transport.

Croația, România, Serbia, Slovenia și Italia au semnat în 2007 un acord pentru construcția PEOP, o conductă cu o lungime de 1.400 kilometri, care să transporte petrol din bazinul caspic către Constanța și portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-3,5 miliarde de dolari. Proiectul nu a fost realizat din cauză că Italia și Slovenia s-au retras.

Printre proiectele vechi incluse în programul de guvernare se numără realizarea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești (județul Cluj), construcția în parteneriat public-privat a unor grupuri energetice noi la Galați, Borzești și Brăila.

Alte obiective ale Guvernului sunt atragerea de capital pentru investiții de mediu și retehnologizări, inclusiv pentru construirea de grupuri energetice noi la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, construcția hidrocentralei Islaz, modernizarea unor grupuri energetice aparținând companiei ELCEN București, dublarea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Pentru asigurarea combustibilului necesar funcționării centralei de la Cernavodă, Guvernul vizează continuarea producției de apă grea de compania de stat RAAN, modernizarea și creșterea capacităților de rafinare a uraniului și participarea în parteneriat pe piețe externe la concesionarea de zăcăminte de uraniu.

De asemenea, Guvernul va promova tehnologiile noi și modernizarea echipamentelor pentru exploatarea zăcămintelor de huilă, lignit și uraniu.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONEAZĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Cea mai cumplită veste pentru toată lumea. Va fi prăpăd. Nu se aștepta nimeni la...
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...