Prioritățile Guvernului în energie sunt proiecte vechi, printre noutăți sunt gazele de șist

Prioritățile Guvernului în energie sunt proiecte vechi, printre noutăți sunt gazele de șist
Publicat: 20/12/2012, 17:07
Actualizat: 03/07/2013, 16:25

Programul de guvernare cuprinde, în cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnița sau reactoarele nucleare 3 și 4, dar include și obiective noi, printre care explorarea gazelor de șist, extracția de hidrocarburi în Marea Neagră și dezvoltarea AGRI, scrie Mediafax.

Guvernul Ponta II intenționează să extindă activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor de țiței și gaze din bazinul Mării Negre și să înceapă explorările pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din șisturi bituminoase.

O altă prevedere din program este „introducerea, în urma consultărilor cu companiile din domeniu, a unei contribuții suplimentare pe veniturile suplimentare obținute de companiile producătoare de gaze naturale în urma liberalizării pieței, în scopul asigurării resurselor financiare pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili”.

În programul de guvernare al USL este trecută și asocierea companiilor românești cu parteneri străini în vederea executării în comun de lucrări petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare în zone de interes, cu respectarea legislației românești și europene.

Totodată, Guvernul vizează încurajarea investițiilor pentru descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi și creșterea ratei de înlocuire a rezervelor existente.

Ponta a declarat marți că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea și explotarea gazelor de șist va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de șist este Gazprom. Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța.

Ca noutate, un alt proiect prioritar „pentru perioada următoare” este dezvoltarea de capacități de producție a electricității și căldurii pe bază de deșeuri menajere și industriale. Programul de guvernare precizează că investițiile în centrale pe deșeuri vor contribui „decisiv la rezolvarea problemelor de mediu și de aprovizionare a populației cu apă caldă și căldură la costuri reduse”.

În program este menționată „implicarea activă” în proiectelor Nabucco, Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector (AGRI) și construcția conductei de petrol Constanța-Trieste (PEOP).

Proiectul AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia și lichefierea într-un terminal care urmează să fie construit pe țărmul georgian al Mării Negre, de unde va fi transportat pe mare în România.

Investiția în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro și 4,5 miliarde euro, în funcție de capacitatea de transport.

Croația, România, Serbia, Slovenia și Italia au semnat în 2007 un acord pentru construcția PEOP, o conductă cu o lungime de 1.400 kilometri, care să transporte petrol din bazinul caspic către Constanța și portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-3,5 miliarde de dolari. Proiectul nu a fost realizat din cauză că Italia și Slovenia s-au retras.

Printre proiectele vechi incluse în programul de guvernare se numără realizarea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești (județul Cluj), construcția în parteneriat public-privat a unor grupuri energetice noi la Galați, Borzești și Brăila.

Alte obiective ale Guvernului sunt atragerea de capital pentru investiții de mediu și retehnologizări, inclusiv pentru construirea de grupuri energetice noi la complexele energetice Hunedoara și Oltenia, construcția hidrocentralei Islaz, modernizarea unor grupuri energetice aparținând companiei ELCEN București, dublarea capacității de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Pentru asigurarea combustibilului necesar funcționării centralei de la Cernavodă, Guvernul vizează continuarea producției de apă grea de compania de stat RAAN, modernizarea și creșterea capacităților de rafinare a uraniului și participarea în parteneriat pe piețe externe la concesionarea de zăcăminte de uraniu.

De asemenea, Guvernul va promova tehnologiile noi și modernizarea echipamentelor pentru exploatarea zăcămintelor de huilă, lignit și uraniu.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Nu e o glumă! Câți bani cere Loredana Groza ca să-ți cânte la nuntă
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, masca obligatorie, iar nunțile și alte...
Nu e o glumă! Câți bani cere Loredana Groza ca să-ți cânte la nuntă
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Autostrada spectaculoasă care va apărea în patru ani în România. Va trece prin munţi şi...
MASCAȚII au `VIZITAT` 3 CASE în VALU lui TRAIAN, după un FLAGRANT pe TRAFIC de...
Crimă pe platoul de filmare! E implicat un actor faimos de la Hollywood
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021