Privatizarea Poștei Române. Ofertele vor fi deschise la 11 aprilie

Privatizarea Poștei Române. Ofertele vor fi deschise la 11 aprilie
Publicat: 25/02/2013, 13:07
Actualizat: 31/07/2014, 16:34

Ofertele pentru privatizarea Poștei Române vor fi deschise la 11 aprilie, investitorii interesați urmând să facă dovada că dispun de resurse financiare pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro, potrivit unui anunț al Ministerului pentru Societatea Informațională.

„Investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă și concludentă a disponibilităților resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie (Poșta Română – n.r.) de minim 150 milioane de euro”, se arată în anunțul de privatizare publicat de Ministerul pentru Societatea Informațională, care deține 75% din capitalul social al Poștei.

În procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorțiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

Astfel, vor fi admiși la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate și/sau neserioase într-un proces de privatizare, și/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câștigătoare într-un proces de privatizare, și/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.

De asemenea, vor fi admiși în procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au înrăutățit în mod vădit situația economică și financiară a unor societăți comerciale în care au devenit acționari majoritari în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor asumate prin contractul de privatizare.

În plus, vor fi admiși în procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au avut contracte de privatizare reziliate din culpa acestora.

Alt criteriu de precalificare este inexistența datoriilor către bugetul de stat.

Procesul de selecție a investitorului se realizează prin metoda licitației cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitației cu strigare, precedată de negocieri desfășurate pe bază de oferte preliminare și neangajante depuse de potențialii investitori.

Caietul de sarcini al licitației costă 50.000 de euro.

Privatizarea Poștei Române se va realiza prin metoda majorării de capital social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de catre un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al operatorului, conform HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Companiei Nașionale Poșta Română.

„În funcție de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferință la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere între 61.916.078 și 94.808.661 acțiuni”, se precizează în anunț.

Fondul Proprietatea deține 25% din capitalul social al Poștei.

Pentru etapa a doua a procesului de selecție, ofertanții precalificați vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 de euro, documentele de participare, precum și instrucțiunile comunicate ulterior ofertanților precalificați și ofertele finale ferme.

„Instrucțiunile privind întocmirea ofertelor finale ferme, data și locul deschiderii ofertelor finale ferme, alături de informații relevante, vor fi comunicate ulterior ofertanților precalificați”, se mai spune în anunț.

Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, a declarat săptămâna trecută că peste 10 investitori s-au arătat interesați de privatizarea Poștei.

Compania este cel mai mare operator de profil și are o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale. În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârșitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariați scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor