Producem mai mult decât mâncăm, însă importăm la prețuri duble cartofi din străinătate. Care este motivul

Producem mai mult decât mâncăm, însă importăm la prețuri duble cartofi din străinătate. Care este motivul
Publicat: 16/02/2018, 14:22

„La ora actuală majoritatea cartofilor sunt aduși din import pentru că producătorii nu au spații de depozitare. Fără spații de depozitare, vara cartofii se strică, iar iarna îngheață”, spune Peter Kiss, proprietarul fermei de cartofi Solfarm din județul Covasna.

La un consum mediu anual pe cap de locuitor de 95,5 kilograme de cartofi, populația României, de 19,7 mil. locuitori, are nevoie de producție de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-și asigura necesarul de consum din producția internă. România produce însă circa 3 mi­lioane de tone de cartofi anual, cu un milion de tone mai mult decât consumă.

Chiar și 2017, un an cu producții agricole foarte bogate în care Ministerul Agriculturii a anunțat un randament re­cord la hectar la cultura de cartofi, România a importat în primele 10 luni din an circa 119.000 de tone cartofi pen­tru care a plătit peste 25,4 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

În primele 10 luni din 2017, România a importat cartofi la un preț mediu de 980 lei pe tonă, un preț dublu față de prețul cartofilor autohtoni în perioada de recoltare.

Citește continuarea pe Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase