PRODUCȚIA DE MIERE a crescut semnificativ. Comisarul Wojciechowski alocă încă 60 de milioane de euro apicultorilor UE

Redactor:
Ionel Vaduva
PRODUCȚIA DE MIERE a crescut semnificativ. Comisarul Wojciechowski alocă încă 60 de milioane de euro apicultorilor UE
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat la începutul acestei săptămâni că susține majorarea cu 60 de milioane de euro a finanțării europene destinată programelor apicole pe următorii trei ani, se menționează într-o informare a Comisiei Europene (CE) dată publicității marți, 17 decembrie 2019.

Potrivit raportului privind punerea în aplicare a programelor apicole din Uniunea Europeană (UE), citat de Executivul de la Bruxelles, grație celor 17,5 milioane de stupi din comunitatea europeană, gestionați de 650.000 de apicultori, blocul comunitar a produs 280.000 de tone de miere în 2018.

În plus, în perioada 2014-2018, numărul stupilor și cel al apicultorilor din UE au crescut. S-a ajuns astfel la o majorare cu 16% a producției de miere din blocul comunitar.

„Sectorul apicol este crucial pentru agricultură și pentru biodiversitate în general. Trebuie să încurajăm apicultorii din întreaga UE, motiv pentru care susțin ferm sporirea de la 120 de milioane euro la 180 de milioane euro a finanțării din partea UE pentru programele apicole pentru următorii trei ani, ca parte a propunerii Comisiei privind următorul buget alocat agriculturii”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

UE cofinanțează programe apicole elaborate la nivel național, în cooperare cu crescătorii de albine, în scopul îmbunătățirii condițiilor pentru sectorul respectiv și a comercializării produselor acestuia. Programele se desfășoară pe parcursul unor perioade de câte trei ani, în perioada 2017-2019 fiind pusă la dispoziție o contribuție anuală din partea UE de 36 de milioane euro, dublată de fonduri naționale.

Pentru perioada 2020-2022, contribuția anuală a comunității europene a fost majorată de la 36 de milioane euro la 40 de milioane euro. Bugetul alocat pentru fiecare stat membru este bazat pe numărul de stupi notificat către UE.

Anul trecut, printre cele opt măsuri eligibile în cadrul programelor apicole, măsurile care au primit cea mai mare parte a finanțării disponibile, cu o pondere cumulată de aproape 60 %, au fost măsurile de asistență tehnică (de exemplu, cursuri de formare profesională, sprijin pentru achiziționarea de echipamente tehnice, sprijin pentru tinerii apicultori) și combaterea agresorilor.

Împreună, repopularea șeptelului apicol și asistența pentru gestionarea deplasării stupinelor în scopul stupăritului pastoral au beneficiat de peste 30% din buget.

Alte măsuri includ cercetarea aplicată, analizele produselor apicole, îmbunătățirea calității produselor și monitorizarea pieței.

În ceea ce privește propunerile referitoare la Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada de după 2020, Executivul de la Bruxelles a propus includerea programelor pentru apicultură în planurile strategice PAC. Aceste planuri, elaborate la nivel național, stabilesc modalitățile prin care fiecare stat membru intenționează să îndeplinească obiectivele politicii. Astfel, sectorul apicol se va bucura de o vizibilitate sporită și va contribui, totodată, la îndeplinirea obiectivelor generale ale PAC, inclusiv în ceea ce privește acțiunile climatice.

Totodată, programele vor deveni obligatorii pentru statele membre, pentru a se asigura aplicarea și sprijinirea lor continue.

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Bianca Drăgușanu s-a întors la milionarul turc! Cum s-a dat de gol?
Inchide