Produse din import, în loc de autohtone, puse la vânzare, facturi de zeci de milioane de lei neînsasate. Neregulile descoperite la Casa Unirea

Produse din import, în loc de autohtone, puse la vânzare, facturi de zeci de milioane de lei neînsasate. Neregulile descoperite la Casa Unirea
Sursa: Gov.ro
Publicat: 10/02/2024, 13:05
Actualizat: 10/02/2024, 13:06

Corpul de control al ministrului Agriculturii a găsit o serie de nereguli la Casa Română de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, în urma acțiunii anunțate la jumătatea lunii trecute de șeful instituției, Florin Barbu. După ce a analizat activitatea insituției, Consiliul de Administrație decis revocarea directroului general.

Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a constatat deficienţe şi nereguli în activitatea managementului societăţii Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea, în urma controlului derulat între 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, arată datele furnizate de MADR la solicitarea AGERPRES.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţase, pe 16 ianuarie, că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, după ce Consiliul de Administraţie semnalase o serie de nereguli, printre care valorificarea unor produse de import prin această societate, și nu doar din producţia autohtonă, conform statutului, oficialul anunțând că va lua „măsurile cele mai dure” și promițând că societatea va vinde exclusiv produse românești.

Printre neregulile găsite se numără facturi neîncasate, în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, sau comercializarea într-o proporţie mai mare a produselor din import decât a celor provenite de la producătorii autohtoni, așa cum prevede însuși actul de constituire a acestei entități.

Peste 100 de zile întârziere

Controlul a scos la lumină că, din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

„Peste 95% din această sumă reprezintă sume aferente facturilor neîncasate provenind de la 14 societăţi comerciale partenere (clienţi). Precizăm că din suma de 53 milioane de lei, aproximativ 45 milioane lei reprezintă facturi neîncasate de la 3 societăţi comerciale. Termenele scadente aferente facturilor emise de către societatea Casa Unirea înregistrează şi peste 100 de zile întârziere, cea mai veche factură emisă şi neîncasată având scadenţa la data de 24.07.2023”, se arată în documentul transmis de Ministerul Agriculturii.

În plus, precizează autorii raportului, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea, Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale.

Mai mult, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin şi file CEC. „La data de 15.01.2024, instrumentele de plată (file CEC şi bilete la ordin) au fost însă retrase de către directorul general al societăţii Casa Unirea, deşi acesta se afla în concediu de odihnă în perioada 03-19.01.2024. Prin acest demers a fost împiedicată recuperarea sumelor restante de la clienţii societăţii, directorul general acţionând împotriva intereselor societăţii Casa Unire”, susţin reprezentanţii MADR.

Conform documentelor citate, în şedinţa comună a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi a Consiliului de Administraţie (CA) a societăţii Casa Unirea din data de 2 august 2023, reprezentantul AGA a atenţionat asupra riscului de neîncasare a facturilor emise de Casa Unirea către unii clienţi, a propus sistarea livrărilor de marfă către aceştia şi constituirea de garanţii contra riscului de neplată.

Totodată, în cadrul controlului desfăşurat, directorul general al societăţii Casa Unirea nu a prezentat înscrisuri care să demonstreze faptul că recomandările AGA au fost materializate în demersuri sau acţiuni care să conducă la recuperarea creanţelor, diminuarea riscurilor de neîncasare şi protejarea intereselor societăţii Casa Unirea.

„S-a constatat că produsele achiziţionate de Casa Unirea şi comercializate ulterior provin în cea mai mare parte de la mărci consacrate la nivel internaţional, din producţie UE sau non UE, iar cele achiziţionate de la fermieri sau producători români sunt într-o proporţie nesemnificativă, fapt ce denotă îndepărtarea managementului de la obiectivul avut în vedere de acţionarul unic atunci când a fost creată această societate, acela de a facilita vânzarea mărfurilor agroalimentare produse în fermele din România”, se arată în raportul de control al MADR.

Potrivit sursei citate, un alt aspect relevant pentru activitatea directorului general reiese din derularea raporturilor comerciale ale societăţii cu unele dintre societăţile partenere. Astfel, s-a constatat un mod de lucru prin care fie clientul final îi indica de la început Casei Unirea furnizorul de la care să facă achiziţia, fie furnizorul îi transmitea Casei Unirea cine este clientul final al produselor intermediate.

În urma controlului s-a mai constatat că prin selecţia superficială a unor parteneri comerciali ai societăţii Casa Unirea – firme care nu au raportat indicatori sau nu au prezentat garanţii care să susţină un parteneriat sigur – prin continuarea relaţiilor comerciale cu partenerii care înregistrau facturi care aveau scadenţa depăşită, precum şi prin lipsa unor acţiuni de somare a societăţilor cu privire la depăşirea termenele scadente sau de emitere a facturilor aferente penalităţilor, iar directorul general nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din Contractul de mandat.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, rezultatele anchetei au fost transmise spre analiză instituţiilor abilitate pentru a stabili conform competenţelor dacă „faptele prezentate îmbracă forma unor infracţiuni”, precum şi organelor de control cu atribuţii în analiza concluziilor cu impact fiscal.

Nota de control a fost transmisă şi AGA, pentru a lua la cunoştinţă despre constatările şi concluziile rezultate în urma verificărilor efectuate de către echipa de control, precum şi Consiliului de Administraţie, care a dispuns, în şedinţa din 7 februarie 2024, dispus revocarea din funcţie a disrectorului general, după analizarea activității, şi numirea unei alte persoane în funcţia de director general, în condiţiile legii.

Potrivit sursei citate, noul director general legumicultorul Ionuţ Radu, din judeţul Olt, care era anterior membru în CA al Casei Unirea.

Primul an cu profit, după pierderi substanțiale

„Situația nu este una bună. În momentul de față am Corpul de Control trimis la Casa Unirea. Da, informațiile pe care le veți dvs. (conform cărora se valorificau produse din import n.r.) sunt corecte. Aștept raportul Corpului de Control al Ministerului și bineînțeles că voi lua deciziile care se impun, pentru că am solicitat – atât Consiliul de Administrație, cât și AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.) –  la solicitarea lor a fost să trimit Corpul de control către Casa Unirea și sunt sigur că după finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispoziție pentru că lucrurile sunt așa cum le aveți dvs. aveți surse foarte bune, se așteptăm raportul”, spunea ministrul Florin Barbu, pe 16 ianuarie.

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. este o companie națională, înființată în baza Hotărârii de Guvern nr.933/2018, în timpul primului mandat al lui Petre Daea la conducere Ministerului Agriculturii, cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale putând desfășura complementar și activități conexe în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate.

Potrivit informațiilor oficiale, obiectivul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A. îl constituie, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. În acest scop, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A. organizează rețele proprii de achiziție, procesare primară și industrială, precum și centre logistice, rețele de vânzare în țară și în străinătate, potrivit companiei.

Anul 2022 – cel mai recent pentru care s-a depus bilanț la Ministerul Finanțelor – este primul în care compania de stat a avut profit:

2022 ( – salariați)

  • Cifra de afaceri netă        476.914 lei
  • Profit net             2.115.854 lei

2021 (16 salariați)

  • Cifra de afaceri netă        43.811 lei
  • Pierdere netă     1.067.504 lei

2020 (39 salariați)

  • Cifra de afaceri netă        833.652 lei
  • Pierdere netă     5.412.881 lei

2019 (22 salariați)

  • Cifra de afaceri netă        752.222 lei
  • Pierdere netă     7.157.014 lei

Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Sursa foto: Gov.ro

Citiți și:

VIDEO | Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Florin Barbu: „Voi lua măsurile cele mai dure”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...