Profitul Hidroelectrica și încasările de la clienți au scăzut în primul trimestru. Principalele rezultate

Profitul Hidroelectrica și încasările de la clienți au scăzut în primul trimestru. Principalele rezultate
Publicat: 14/05/2024, 19:35
Actualizat: 14/05/2024, 19:40

Cel mai mare producător de energie din România a avut un profit net cu aproape un sfert mai mic în primul trimestru al anul 20204, față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultat previzibil după ce prețurile la curent au scăzut, arată raportul publicat marți seară de Bursa de Valori București.

Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, față de aceeași perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare, a transmis compania la BVB, unde a fost listată anul trecut.

Compania estimase o scădere a profitului în acest an, după ce a încheiat anul 2023 cu rezultate foarte bune.

Rezultatele Hidroelectrica, care a avut o lansare istorică pe bursă anul trecut sunt semnificativ mai bune la finalul lui 2023, față de sfârșitul anului precedent, cu un profitul net în creștere cu 42%, de la 4,46 miliarde de lei la 6,33 miliarde de lei.

Conform Bugetului de venituri și cheltuieli aprobat, cu majoritatea voturilor, la finalul lunii februarie, în Adunarea Generală Ordinare a Acționarilor, profitul estimat pe 2024 este cu aproape 20% mai mic decât cel din 2023 (6.023.203.000 lei), iar trendul descrescător este estimat să se mențină, cu o pantă mai puțin abruptă în anii următori, respectiv: 4.788.290.000 lei în 2025 și 4.654.452.000 lei în 2026.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Cât a ajuns o acțiune

Marja operațională și marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% fata de perioada similara a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării prețurilor de vânzare a energiei electrice, atât pe plan local, cât și în piața interconectată europeană, și a cantității de energie electrică vândută, se arată în raportul semnat de Karoly Borbely, președinte al Directoratului și CEO al Hidroelectrica.

  • Rezultatele obținute în T1 2024 reflectă așteptările stabilite în Bugetul aprobat pentru 2024
  • Producție de energie electrică în scădere cu 3% față de perioada similară a anului trecut
  • Venituri în scădere cu 22% față de aceeași perioadă a anului 2023
  • Marja operațională de 59%, în scădere cu 2% față de perioada similară a anului trecut
  • Marja netă de 52%, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului 2023
  • Profitul net în scădere cu 23%, de la 1.723 milioane RON la 1.326 milioane RON
  • Rezultatul pe acțiune în scădere cu 23%, de la 3,84 RON/ acțiune la 2,95 RON/ acțiune

Câte energie a produs și a vândut

Potrivit raportului publicat, energia produsă și vândută (producția netă) a înregistrat o ușoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condițiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 15% față de perioada similară a anului 2023.

Venituri piețe angro: Veniturile aferente tranzacțiilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 au fost impactate de o serie de factori determinați de condițiile de piață, în special de scăderea prețurilor la energie, coroborat cu faptul că furnizorii înscriși la mecanismul de achiziție unic și-au redus cererea lunară pentru cantitățile de energie care puteau fi achiziționate prin intermediul MACEE, acolo unde prețul de achiziție de 450 lei/MWh a devenit superior prețului cu care aceștia puteau cumpăra energia din PZU.

Astfel, scăderea prețului SPOT în perioada ianuarie-martie 2024 față de aceeași perioadă din anul 2023 (de aproximativ 42%), precum și nepreluarea întregii cantități alocate Hidroelectrica în cadrul licitației anuale din luna decembrie 2023 pentru livrare în anul 2024 prin intermediul MACEE (vânzarea acestei energii disponibile efectuându-se după publicarea rezultatelor licitațiilor organizate pe MACEE la prețurile pieței, sub pragul de 450 lei/MWh) au avut ca rezultat scăderea veniturilor înregistrate în perioada ianuarie-martie 2024 cu 30% față de aceeași perioadă din anul 2023.

Venituri din furnizare: Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 24%, la 622 milioane lei venituri realizate în primele trei luni ale anului 2024, de la 822 milioane RON venituri realizate în aceeași perioadă a anului 2023. Această diminuare este cauzată atât de scăderea prețului de vânzare a energiei electrice, cât și de diminuarea volumelor furnizate în primele 3 luni ale anului 2024 față de primele trei luni ale anului 2023.

Costuri transferate: Costurile de transfer aferente furnizării energiei electrice au crescut cu 14%, la 380 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, de la 333 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023. Creșterea acestor costuri se datorează în principal creșterii tarifelor reglementate, începând cu luna aprilie 2023 și începând cu luna ianuarie 2024, creștere influențată negativ de diminuarea volumelor furnizate.

Alte venituri din contracte cu clienții: În primul trimestru din 2024, alte venituri din contracte cu clienții au scăzut cu 55%, la 61 milioane lei, de la 122 milioane de lei în aceeași perioadă a anului 2023. Evoluția acestor venituri din servicii prestate de Societate in calitate de Parte Responsabila cu Echilibrarea este influențată de comportamentul tuturor participanților din piața de energie electrica în ceea ce privește gestionarea dezechilibrelor, potrivit companiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari pe lună. Într-un...
Adevăratul motiv pentru care Răzvan Simion nu și-a invitat colegii la nunta cu Daliana Răducan...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Babs, fosta lui Dorian Popa, 'selectată' în grămada de femei a fraților Tate! A mers...
„Se descurcă cât de bine poate!” Cum decurge tratamentul pentru cancer al lui Kate Middleton
Premieră în România: cod roşu de caniculă şi furtuni simultan. Nordul a fost măturat de...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi va lupta cu Profi, Mega...
Când se ENERVA Ceaușescu, vai și amar! „Generale! Mâine să vină un tanc şi să...
Vehiculele din România care au INTERZIS. Se aplică de luni, 24 iunie
Jafuri ca în codru în România. Care sunt victimele vânate de hoți
Andreea Bălan, apariție de revistă în ziua în care a împlinit 40 de ani: „Am...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își...
Ce surpriză i-a pregătit Victor Cornea Andreei Bălan de ziua ei de naștere: ”La mulți...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Măsuri drastice după ce peste 500 de pelerini au murit la Mecca
×