Protecția Consumatorilor va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienții cu credite în CHF și bănci

Protecția Consumatorilor va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienții cu credite în CHF și bănci
Publicat: 16/03/2015, 14:13

„Vom participa cu specialiștii noștri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienților la negocieri. Dar trebuie să ținem cont că totuși contractele de credit diferă de la caz la caz”, a afirmat luni președintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul „Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, organizat împreună cu Asociația Societăților Financiare ALB România.

AURSF va reprezenta clienții cu credite în franci la negocierile cu băncile, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, după ce instituțiile de credit vor fi invitate la aceste discuții. Totodată, vor fi invitați ca observatori reprezentanți ai ANPC, ai Băncii Naționale a României, precum și Avocatul Poporului.

Negocierea va fi condusă de o echipă de experți din domeniile financiar-bancar, juridic și al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar.

Clienții au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elvețieni cu o reducere semnificativă a ratei față de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.

Dunca a precizat că, în urma sesizărilor și reclamațiilor clienților, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la soluții cu banca, dând ca exemplu o reducere a ratei de la 638 lei la 300 lei, prin conversia creditului din franci elvețieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold și scăderea dobânzii.

„Nu am reușit până acum soluționări de grup, doar ce am avut sesizări la ANPC și am putut să aducem la aceeași masă consumatori și operatori financiar-bancari”, a spus președintele ANPC.

El a menționat că singura soluție în prezent pentru rezolvarea problemelor clienților cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienți și bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.

„De aceea, trebuie să găsim o înțelegere din partea operatorilor financiar-bancari care trebuie să vină cu soluții. Ori scad dobânda, ori se face conversia în lei și se reduce rata, pentru că trebuie să înțeleagă și ei că, în momentul de față credibilitatea sistemului bancar este scăzută, iar apoi ce se întâmplă, devin agenție imobiliară? Pentru că vor rămâne cu apartamente, case, imobile și atunci ei ar trebui să vină cu tot felul de politici, să se deschidă către consumator pentru a putea ca acesta să-și plătească rata în continuare”, a mai punctat Dunca.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elvețieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de minim 20%-25% pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienți.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elvețieni în bilanțurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În realitate, numărul împrumutaților în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elvețieni (35%) au fost destinate achiziționării de locuințe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale