Puteți depune Declarația Unică pe un portal creat special de ANAF

Redactor:
Dan Straut
Puteți depune Declarația Unică pe un portal creat special de ANAF
ANAF a creat o aplicație informatică dedicată pentru a completa și depune Declarația Unică. Vezi ce probleme întâmpină utilizatorii și află răspunsuri la principalele întrebări

„Pentru a simplifica completarea și depunerea online a Declarației Unice, Ministerul Finanțelor Publice – ANAF pune la dispoziția contribuabililor o aplicație informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/„, arată comunicatul.

Pentru a completa și depune Declarația Unică la adresa https://declunica.anaf.ro/  trebuie să utilizați numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, menționează ANAF.

Instituția recomandă utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online a Declarației Unice, pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem.

„Contribuabilii care depun electronic Declarația Unică beneficiază de bonificația de 5% din impozitul pe venit plătit integral pânã la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificație de 5% se acordă, de asemenea, și pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii”, precizează ANAF.

Pentru mai multe lămuriri, principalele întrebări pe care contribuabilii ar putea să le pună ANAF au primit răspunsuri consemnate online de StartupCafe.

În ședința de joi, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a fost prelungit, până pe 31 iulie 2018, termenul de depunere a declarației unice de către contribuabili, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

„Termenul era inițial 16 iulie,” precizează Barbu. „Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an rămân în vigoare, dar cu schimbarea termenului prorogat. Bonificațiile rămân în vigoare.” 

Ministerul Finanțelor Publică a explicat, într-un mesaj pe Facebook, că amânarea a fost necesară deoarece contribuabilii au lăsat pentru ultimele zile depunerea Declarației Unice, iar numărul mare de accesări au îngreunat funcționarea Spațiului Privat Virtual (SPV).

Fostul șef al ANAF Gelu Diaconu critică amânarea termenului de depunere pentru Declarația Unică și susține că suportul informatic necesar funcționării Spațiului Privat Virtual este la pământ. 

„Dezastrul este și astăzi total! De aceea, acum sunt nevoiți să prelungească termenul de depunere și au trebuit să scoată, pe repede înainte, o noua OUG,” scrie Diaconu pe pagina sa de Facebook. „Mișa e în concediu, Teodorovici bate câmpii zilnic pe la televiziunea de casă, preocupat de chiria lui Iohannis, dar nu și de debitele Teldrum, iar contribuabilii își sparg creierii încercând să acceseze SPV. Avertizez că va urma, de frica prescrierii, trimiterea la contribuabili a milioane de decizii de impunere CASS, restante din perioada 2014 încoace! Nici nu știți la ce nivel de debandadă generală s-a ajuns. ANAF este lipsită complet de resurse, unii așteaptând colapsul, iar alții pregătindu-și fuga în afara instituției.”

 

Inchide