RAPORT BANCA MONDIALĂ. Economia României, lovită „substanțial” de pandemia de Covid-19, cel puțin în prima jumătate a anului 2020

RAPORT BANCA MONDIALĂ. Economia României, lovită substanțial de pandemia de Covid-19, cel puțin în prima jumătate a anului 2020
Raport dur al Băncii Mondiale privind impactul COVID-19 asupra economiei
Publicat: 09/04/2020, 20:07
Actualizat: 09/04/2020, 20:09

Impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei României va fi unul „substanțial”, cel puțin în prima jumătate din 2020, se arată în raportul „Fighting COVID-19. Europe and Central Asia Economic Update” al Băncii Mondiale, dat joi publicității. 

Banca Mondială a revizuit în scădere semnificativă estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, până la 0,3%, de la 3,8% cât estima în urmă cu trei luni, potrivit Prognozei economice pentru primăvara anului 2020, realizată de Banca Mondială pentru regiunea Europei și Asiei Centrale.

„Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este aşteptat să fie unul substanţial, cel puţin în prima jumătate a anului. Creşterea economică este aşteptată să încetinească la 0,3% în 2020, de la un nivel estimat de 3,8% înaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni în 2020 este substanţial şi în creştere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeană şi perturbarea lanţurilor globale de aprovizionare. Creşterea este nevoie să fie ajutată în mod substanţial de stimulente fiscale coordonate la nivel naţional şi UE”, spun experții Băncii Mondiale. VEZI AICI RAPORTUL Fighting COVID19_Spring 2020.pdf

Banca Mondială estimează că, având în vedere măsurile necesare pentru a răspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma să se adâncească până la 5,5% din PIB în 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma să vină din partea noii legi a pensiilor care stipulează o creştere de 40% a pensiilor începând din luna septembrie.

„Odată ce impactul COVID-19 se va risipi, ne aşteptăm ca deficitul să urmeze o traiectorie de ajustare de cel puţin 0,5% din PIB pe an, în conformitate cu procedura de deficit excesiv”, estimează raportul Băncii Mondiale.

O criză mai lungă ar provoca pagube semnificative companiilor şi locurilor de muncă

În ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă România, Banca Mondială este de părere că, pe termen scurt, principala provocare este ţinerea sub control a crizei COVID-19 şi limitarea consecinţelor sale sanitare şi economice. „O criză mai lungă şi mai gravă decât se anticipează ar putea afecta perspectivele de creştere şi ar provoca pagube semnificative companiilor şi locurilor de muncă, crescând şomajului şi sărăcia”, susţine Banca Mondială.

Pe termen mediu, „accentul politicii fiscale ar trebui să se îndrepte spre mobilizarea investiţiilor, în principal din partea fondurilor UE, pentru a sprijini convergenţa sustenabilă şi incluziunea socială. Reformele ar trebui să ţintească spre îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, a eficienţei companiilor de stat şi a predictibilităţii cadrului de reglementare, precum şi spre îmbunătăţirea capitalului uman”, apreciază instituţia financiară internaţională.

Cum se vor descurca celelalte economii din Europa Centrală și de Est

La nivel regional, se subliniază că politicile publice decisive în prioritizarea investiţiilor în sistemele de sănătate şi care reprezintă plase de siguranţă pentru cetăţeni, în special pentru cei mai vulnerabili, au o importanţă critică pentru reducerea impactului pe care îl are pandemia de COVID-19 la toate nivelurile în Europa şi Asia Centrală. Țările din această regiune pot contribui la susţinerea activităţii economice prin sprijinirea sectorului privat cu credite temporare acordate persoanelor juridice, cu reduceri fiscale sau cu amânări la plata unor impozite.

Companiile mici şi mijlocii care suferă de pe urma impactului pandemiei ar putea obţine beneficii semnificative constând în subvenţii bine direcţionate acordate de autorităţile guvernamentale. Conform scenariilor, creşterea regională va fi afectată de recesiune în anul 2020, contractându-se cu 4,4% până la 2,8%, sub presiunea pandemiei de coronavirus, înainte de a-şi reveni în 2021 pe măsura introducerii unor măsuri de politici publice, a revenirii graduale a preţurilor la nivel mondial şi a reconsolidării relaţiilor comerciale.

Conform raportului, instituțiile Băncii Mondiale iau măsuri ample şi rapide pentru a ajuta ţările aflate în curs de dezvoltare să-şi consolideze reacţia în faţa pandemiei, să ajute la creşterea controlului în ceea ce priveşte răspândirea bolilor, să amelioreze capacitatea de intervenţie în domeniul sănătăţii publice, precum şi să ajute sectorul privat să continue să funcţioneze şi să menţină locurile de muncă. Grupul Băncii Mondiale va acorda un sprijin financiar de aproximativ 160 miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a ajuta statele să-i protejeze pe cei sărăci şi vulnerabili, pentru a sprijini mediul de afaceri şi procesul de recuperare economică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?