Razie ANAF în complexul comercial Dragonul Roșu, în cadrul Operațiunii „Cristal”

Publicat: 26/10/2015, 10:53

Înainte de a trimite în complexul Dragonul Roșu cele 60 de echipe de inspectori, ANAF a făcut monitorizări ale intrărilor și ieșirilor de marfă, dar și analize de risc ale agenților economici care iși desfășoara activitatea în acest engros, potrivit unul comunicat ANAF.

” Reamintim faptul că în cadrul operațiunii „Cristal” sunt vizate 60 de engros-uri, iar la sfârșitul acestei prime etape care se va finaliza pe 25.12.2015, operațiunea va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape” , se arată în comunicatul ANAF.

Circa 600 de inspectori antifraudă au început în urmă cu o săptămână controlale simultane în 15 complexuri engros la nivel național, printre care Smart Expo Flora din București și Expomarket Doraly din comuna Afumați, vizând în total 60 de engros-uri în cadrul operațiunii „Cristal”.

Operațiunea „Cristal” va fi reluată la începutul anului viitor, după analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia la 25 decembrie. Astfel, Fiscul vrea să elimine firmele evazioniste din centrele engros și să blocheze, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora și al persoanelor implicate în circuitul economic.

„La sfârșitul acestei operațiuni, singurii care vor mai desfășura activități economice în engros-urile din întreaga țară vor fi doar contribuabilii onești. Iar cei care se gândesc că vor înființa alte firme prin interpuși care nu au cazier fiscal, pentru a obține codul de TVA, trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o operațiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub”, a declarat în comunicat președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu.

În timpul verificărilor și controalelor vor fi supravegheate permanent importurile de bunuri pentru depozitele engros. Achizițiile intracomunitare vor fi monitorizate de structura Trafic Control, nou înființată în cadrul Direcției Antifraudă, căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi primite suplimentar de ANAF.

Inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenție rapidă din cadrul Jandarmeriei Române în cadrul controalelor.