Reacția euro și a piețelor financiare după votul din Grecia

Publicat: 06/07/2015, 13:10
Actualizat: 24/08/2015, 20:41

„Reacția pieței a fost până acum remarcabil de calmă. Majoritatea oamenilor stau deoparte și așteaptă să vadă cum răspund autoritățile europene”, a declarat Callum Henderson, director pentru cercetări în domeniul valutar la Standard Chartered în Singapore.

Investitorii se așteptau la o scădere puternică, potrivit analiștilor băncii Mizuho Bank din Tokyo.
Analiștii SMBC Nikko Securities consideră că votul din Grecia nu va avea un impact pe termen lung asupra piețelor financiare.

Cetățenii greci au votat în proporție de 61,28% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaționali, 38,72% pronunțându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parțiale.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au convocat pentru marți un summit de urgență al liderilor europeni.

Euro a coborât luni, la Londra, cu 0,6%, la 1,1052 dolari pe unitate, iar pe piețele asiatice declinul a atins 1,3%, cel mai redus nivel după 20 iunie.

„Grecia nu se va transforma într-o mare problemă. Nu este ca falimentul Lehman Brothers Holdings în 2008”, a spus Hiroki Shimazu, economist la SMBC Nikko în Tokyo, adăugând că pe termen lung nu va avea impact asupra piețelor financiare.
Premierul elen Alexi Tsipras a declarat că în urma votului masiv împotriva austerității reprezentanții Greciei vor reveni luni la masa negocierilor. Ministrul elen de Finanțe Yanis Varoufakis și-a anunțat demisia, afirmând că prezența sa la discuții ar afecta negocierile.

Pe piețele asiatice, Nikkei Average al bursei din Tokyo a coborât cu 2,4%, Hang Seng, al bursei din Hong Kong cu 3,5%, iar Shanghai Composite este în urcare cu 1,3%.