Renault are un nou șef, dar Carlos GHOSN, arestat pentru corupție, își PĂSTREAZĂ funcțiile, chiar dacă ministrul francez de Finanțe i-a cerut DEMISIA

Renault are un nou șef, dar Carlos GHOSN, arestat pentru corupție, își PĂSTREAZĂ funcțiile, chiar dacă ministrul francez de Finanțe i-a cerut DEMISIA
Publicat: 21/11/2018, 11:17
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

Boardul a precizat că Ghosn își menține funcțiile în companie, dar Bollore va conduce compania cu același puteri și drepturi ca Ghosn.

Carlos Ghosn, care era și președinte al Nissan și Mitsubishi Motors și care conducea și o alianță a celor trei companii, a fost arestat luni în Japonia, procurorii anunțând că și-a subevaluat veniturile obținute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani. Ghosn este apreciat pentru faptul a redresat Nissan, aflat la un moment dat în pragul falimentului.

foto: Thierry Bollore, Renault

Boardul Renault a declarat că nu este în măsură să comenteze, în această etapă a anchetei, acuzațiile și dovezile autorităților judiciare japoneze.

Numirea lui Bollore este în măsură să păstreze interesele grupului și continuitatea operațiunilor, au mai arătat membrii boardului.

Marți, ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că Carlos Ghosn nu ar trebui să rămână la conducerea Renault după arestarea sa în Japonia. Statul francez deține 15% din acțiunile Renault.

BBC a precizat, la începutul săptămânii, că Nissan și Mitsubishi se pregătesc să îl înlocuiască pe Ghosn din funcții.

Ghosn, născut în Brazilia, din părinți libanezi și francezi, și-a început cariera la Michelin în Franța, trecând la Renault. S-a alăturat companiei Nissan în 1999, după ce Renault a cumpărat un pachet de control și a devenit CEO al companiei în 2001.

Nissan pregătește anunțul privind debarcarea CEO-ului Carlos Ghosn, după ce acesta a fost acuzat de infracțiuni fiscale, săvârșite în decursul mai multor ani, alături de un alt director de rang înalt. Presa japoneză, citată de Bloomberg, anunță chiar ARESTAREA șefului Renault-Nissan. Evoluția lucrurilor ar putea afecta și activitatea DACIA, subsidiară a grupului Renault.

„Nissan a furnizat informații către Biroul Public al Procurorilor din Japonia și a cooperat cu investigatorii”, a precizat producătorul auto. „Vom continua colaborarea cu autoritățile”.

Potrivit anchetei, Ghosn și-a subevaluat veniturile cu circa 44 milioane de dolari, în complicitate cu un alt executiv al companiei.

„Au fost descoperite numeroase fapte de corupție, precum folosirea în scopuri personale a veniturilor companiei”, a adăugat Nissan.

CEO-ul Hiroto Saikawa va propune consiliului Nissan să „îl înlăture imediat pe Ghosn din funcțiile sale de președinte și director reprezentativ”, a precizat compania.

Acțiunile grupului auto francez Renault (care a cumpărat Dacia în urmă cu aproape 20 de ani) și al cărui CEO este Carlos Ghosn, au SCĂZUT cu 13% la bursa din Paris.

Anunțul celor de la Nissan survine după închiderea tranzacționărilor pe bursa din Tokyo.

Ghosn este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați șefi din industria auto, având meritul salvării gigantului Nissan de la un posibil faliment. El conduce atât Renault și Nissan, cât și Mitsubishi Motors, în calitate de președinte.

Sub conducerea lui Ghosn, cele trei companii au format o alianță care rivalizează cu Volkswagen și Toyota în privința vânzărilor, transmite CNN. Libanezul cu origini braziliene și franceze a început să lucreze inițial la Michelin în Franța, făcând apoi transferul la Renault. În 1999, s-a alăturat companiei Nissan, după ce Renault a achiziționat un pachet de acțiuni și Ghosn a devenit CEO-ul producătorului auto în 2001.

Carlos Ghosn, decorat de președintele Băsescu

Președintele Traian Băsescu a semnat, în 2013, decretul decorare a directorului general al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, căruia i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția determinantă în eficientizarea industriei de automobile din țara noastră, parte a strategiei globale pe termen mediu și lung a Grupului Renault, impunând România ca un punct de reper în domeniu, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Național «Steaua României» – în grad de Comandor, domnului Carlos Ghosn, președinte al Consiliului de Administrație și director general al Alianței Renault-Nissan”, se arată într-un comunicat de presă al Admnistrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, decorarea directorului general al Alianței Renault-Nissan a fost făcută la propunerea președintelui Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția