Reprezentanții mediului de afaceri și ai sindicatelor cer noului Executiv să amâne adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o „consultare reală și de substanță” cu partenerii sociali

Reprezentanții mediului de afaceri și ai sindicatelor cer noului Executiv să amâne adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o „consultare reală și de substanță” cu partenerii sociali
Publicat: 28/12/2020, 12:24
Actualizat: 28/12/2020, 12:28

Patronatele și sindicatele cer Guvernului nou învestit, într-o scrisoare deschisă, amânarea adoptării Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru ca acesta să fie supus unei consultări reale și de substanță. Partenerii sociali argumentează că documentul trebuie să reprezinte interesele tuturor celor implicați în efortul de a contribui la revenirea economică a României.

„Având în vedere importanța Planului National de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești”, se arată în scrisoarea semnată de patronate și sindicate.

Documentul este semnat de Confederația Patronală Concordia (CP Concordia), Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (CONPIROM), Confederația Uniunea Patronatelor din România – BusinessRomania (BusinessRomania), Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa (CNS Cartel Alfa), Blocul Național Sindical (BNS), Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția (CNSLR Frăția), Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) și Confederația Sindicală Națională Meridian (CNS Meridian).

Patronatele și sindicatele cer Guvernului să dea dovadă de responsabilitate

Patronatele și sindicatele mai cer Guvernului nou învestit să dea dovadă de responsabilitate și cu deplina înțelegere a faptului că „România traversează o criză sanitară și economică neîntâlnită în anii democrației, iar depășirea acesteia este mai importantă decât ambițiile de moment”.

Partenerii sociali mai atrag atenția asupra faptului că Planul Național de Redresare și Reziliență  trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europei și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu patronatele și sindicatele.

Partenerii sociali: urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social

Iată, integral, scrisoarea deschisă transmisă de către Patronate și Sindicate noului Guvern:

“Dialogul Social reprezintă una din pietrele de temelie ale unei democrații sănătoase, dar și ale modelului social european. Noi, partenerii sociali reprezentativi, am luat act de rezultatele alegerilor parlamentare, ca reprezentare a dorințelor cetățenilor, precum și de faptul că nu există un câștigător detașat al acestora. De aceea, credem că e mai important că oricând ca toți cei implicați să se așeze la masa dialogului cu responsabilitate și cu deplina înțelegere a faptului că România traversează o criză sanitară și economică neîntâlnită în anii democrației, iar depășirea acesteia este mai importantă decât ambițiile de moment.

Ați fost aleși de cetățeni pentru a-i reprezenta în aceste vremuri tulburi, iar acest lucru este imposibil fără un dialog de substanță.

Dialogul social, garantat de Constituția României

Cerem tuturor partidelor politice responsabilitate și respect față de democrație și valorile euro-atlantice. Dorința partenerilor de dialog social reprezentativi rămâne aceeași, cea statuată de Constituția României, respectiv de a fi consultați în luarea deciziilor, în elaborarea și implementarea politicilor publice, precum și în elaborarea actelor normative. Orice decizie care privește viitorul românilor, mediului de afaceri și condițiile de viață ale lucrătorilor trebuie luată doar după consultarea partenerilor sociali, plecând de la date obiective.

Mai mult, credem că a venit momentul ca acest dialog să fie unul de substanță, cu parteneri cu adevărat interesați de opiniile și interesele celorlalți și care fac eforturi reale pentru a identifica soluții adecvate și convenabile tuturor părților implicate.

În acest spirit, atragem atenția că urmează în continuare o perioadă dificilă din punct de vedere economic și social, în special datorită contextului creat de pandemia cu noul coronavirus.

Până când Uniunea Europeană și implicit România vor reuși să reducă semnificativ riscul acestei pandemii, dar și mult timp după aceea, atât angajatorii cât și angajații vor continua să se confrunte cu probleme semnificative. Pentru a le putea depăși dar și pentru a crea premisele unei dezvoltări sustenabile, care să reducă decalajele față de media UE, este esențial ca România să utilizeze cât mai eficient și productiv toate resursele aflate la dispoziția statelor membre, atât din bugetul Uniunii, dar și din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR).

Având în vedere importanța Planului National de Redresare și Reziliență pentru angajați și pentru angajatori, cerem viitorului Guvern să nu grăbească adoptarea acestui document și să implice activ partenerii sociali și să se consulte cu aceștia pentru adoptarea unui plan cât mai consistent și care să cuprindă nevoia de reformă profundă a societății românești.

În forma sa finală PNRR trebuie să reprezinte un instrument pentru viitor, un document strategic construit cu respectarea recomandărilor Comisiei Europei și structurat în jurul câtorva priorități asumate de întreaga clasă politică împreună cu partenerii sociali. 

Parteneri sociali consideră că acest document va ghida procesul de dezvoltare a României pentru următorii 7 ani, ca urmare este extrem de important ca el să fie agreat cu partenerii sociali pentru a întări rolul acestui mecanism, respectiv acela de a contribui la repararea daunelor provocate de criză, la păstrarea ritmului cu progresul UE, dar și la pregătirea unui viitor mai bun pentru următoarele generații.”

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Se dau vouchere pentru meditaţii. Sorin Cîmpeanu a explicat ce elevi le-ar putea primi
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
7 vedete care au animale de companie neobișnuite VIDEO
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
GERMANIA trimite o undă de ȘOC în Europa! Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa...
Miracolul care înspăimântă Rusia. Călugărul mort cu 90 de ani în urmă a luat 10...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...