Riscul creșterii rapide a salariilor. Avertismentul Moody`s pentru Guvernul de la București

Redactor:
Anca Olteanu
Riscul creșterii rapide a salariilor. Avertismentul Moody`s pentru Guvernul de la București
Detalii pe Gândul

„Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În același timp, politicile macroeconomice au generat creșterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică și amplifică deficitul de cont curent”, susține Daniela Re Fraschini, analistă și autoare a raportului de țară realizat de agenția de evaluare financiară Moody`s.

România a înregistrat progrese vizibile în privința corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creștere economică robustă. Totuși, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, se arată în document.

Produsul Intern Brut (PIB) este așteptat să crească cu 6,5% în 2017 înainte să scadă la 5,0% în 2018. Moody`s anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creșterea economică pe termen scurt, dar este puțin probabil ca aceasta să fie sustenabilă.

Factorii care generează creșterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt așteptați să rămână neschimbați, în contextul în care politicile fiscale expansioniste continuă în 2017-2018. Totuși, consumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenției.

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistența slăbiciunilor la nivelul cadrului instituțional și al eficienței instituționale și politicile economice care împiedică creșterea investițiilor private continuă să afecteze negativ potențialul economic de creștere pe termen lung al României, avertizează Moody`s .

Finanțele publice au continuat să se deterioreze în 2017, iar tendința se va menține și anul viitor, anticipează agenția, din cauza măsurilor fiscale și bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agenția estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăși 3% din PIB în 2018.

Inchide