Românii au început să primească facturi uriașe la curent. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta”. Ce se poate face

Românii au început să primească facturi uriașe la curent. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta”. Ce se poate face
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/03/2023, 17:24

Emiterea facturilor la energie electrică a fost întreruptă la finalul anului trecut, pentru că a fost nevoie de timp pentru actualizarea sistemelor informatice pentru implementarea celor mai recente măsuri de plafonare a prețurilor, astfel că, pentru câteva luni, românii nu au mai primit facturi în poștă. Marii furnizori au anunțat că acestea vor întârzia, după ce au fost emise doar până la jumătatea lunii decembrie, iar în acestă perioadă clienții încep să le primească, și, în unele cazuri, să fie șocați când văd cât au de plătit.

Clienții casnici ai furnizorilor de curent electric beneficiază de prețuri plafonate – pe baza unei grile de consum și în funcție de încadrarea în trei categorii aparte – astfel că, dat fiind și că temperaturile nu au fost foarte scăzute, cuantumul facturilor nu ar trebui să fie exagerat de mare.

Între 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, toți clienții casnici beneficiază de plafonarea prețului energiei, respectiv preț final, cu TVA inclus,la:

  • maximum 0,68 lei*/kWh pentru:
  1. a) clienții casnici ai căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
  2. b) clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică;
  3. c) clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ;
  4. d) clienții casnici familii monoparentale (denumite ca fiind familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta), care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ
  • maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100.01 și 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh.
  • maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul lunar care depășește 300 kWh.

„Cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”

În acest context, românii care au început să primească facturi, iar valoarea lor este șocant de mare, încep să reclame pe rețelele de socializare și să ceară sfaturi pentru reglarea acestora.

Este și cazul unui consumator care a detaliat recent pe platforma Reddit situația lui. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta, stau singur într-o garsoniera mică, maxim am dat 250 lei la curent, cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”, a scris un client pe Reddit, care a încheiat cu un „Doamne ajută!”.

Pe factura postată apărea un consum de 1.775 kWh pentru luna februarie, cuantumul facturii la curent fiind de 2.307,51 lei.

factura mare
Factura curent / Sursa: Reddit

Zeci de internauți au comentat la postarea lui, unii dintre ei explicând chiar că au trecut prin aceeași situație și recomandând variante pentru a ieși din impas:

„Și eu am pățit asta acum 1 lună. Primul pas e să suni la Enel (021 9977) și să fii pus în legătură cu un reprezentant. El o să îți spună să trimiți email la [email protected], îți care specifici că ești proprietar, adresa, poză la indexul curent (același specificat la telefon), și că dorești recalcularea facturii. Răspunsul îl ai în aplicație (nu și din email, din păcate) cam în 5 zile lucrătoare. Succes!”, a scris un alt internaut.

„E o greșeală pe undeva… poate se baza pe o estimare foarte proastă… atâta consum eu în 18 luni…”, a scris un alt urmăritor.

„Tu trimiți indexul? Mie mi-au citit greșit indexul și mi-au pus 2.000 kWh în plus, darnici oamenii ăștia. Verifică factura și indexul să vezi dacă se pupă”, a scris un altul.

De amintit că noul regulament al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, aprobat la începutul lunii februarie, permite consumatorilor casnici din țară să achite în rate facturile la energie, dacă au fost emise cu întârziere. La cerere, furnizorul de energie are obligația să eşaloneze sumele restante, pe o perioadă de cel puțin 3 luni sau cea convenită între părți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Curiosul caz al lui Ben Affleck. Un grădinar și două flori: Ben și duo Jen
×