Românii au început să primească facturi uriașe la curent. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta”. Ce se poate face

Românii au început să primească facturi uriașe la curent. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta”. Ce se poate face
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/03/2023, 17:24

Emiterea facturilor la energie electrică a fost întreruptă la finalul anului trecut, pentru că a fost nevoie de timp pentru actualizarea sistemelor informatice pentru implementarea celor mai recente măsuri de plafonare a prețurilor, astfel că, pentru câteva luni, românii nu au mai primit facturi în poștă. Marii furnizori au anunțat că acestea vor întârzia, după ce au fost emise doar până la jumătatea lunii decembrie, iar în acestă perioadă clienții încep să le primească, și, în unele cazuri, să fie șocați când văd cât au de plătit.

Clienții casnici ai furnizorilor de curent electric beneficiază de prețuri plafonate – pe baza unei grile de consum și în funcție de încadrarea în trei categorii aparte – astfel că, dat fiind și că temperaturile nu au fost foarte scăzute, cuantumul facturilor nu ar trebui să fie exagerat de mare.

Între 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, toți clienții casnici beneficiază de plafonarea prețului energiei, respectiv preț final, cu TVA inclus,la:

  • maximum 0,68 lei*/kWh pentru:
  1. a) clienții casnici ai căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;
  2. b) clienții casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică;
  3. c) clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ;
  4. d) clienții casnici familii monoparentale (denumite ca fiind familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta), care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani; limita de vârsta se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ
  • maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100.01 și 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh.
  • maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul lunar care depășește 300 kWh.

„Cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”

În acest context, românii care au început să primească facturi, iar valoarea lor este șocant de mare, încep să reclame pe rețelele de socializare și să ceară sfaturi pentru reglarea acestora.

Este și cazul unui consumator care a detaliat recent pe platforma Reddit situația lui. „E greșeală, nu? Efectiv n-are cum să am atâta, stau singur într-o garsoniera mică, maxim am dat 250 lei la curent, cum se poate să-mi vină de 10 ori mai mult?”, a scris un client pe Reddit, care a încheiat cu un „Doamne ajută!”.

Pe factura postată apărea un consum de 1.775 kWh pentru luna februarie, cuantumul facturii la curent fiind de 2.307,51 lei.

factura mare
Factura curent / Sursa: Reddit

Zeci de internauți au comentat la postarea lui, unii dintre ei explicând chiar că au trecut prin aceeași situație și recomandând variante pentru a ieși din impas:

„Și eu am pățit asta acum 1 lună. Primul pas e să suni la Enel (021 9977) și să fii pus în legătură cu un reprezentant. El o să îți spună să trimiți email la [email protected], îți care specifici că ești proprietar, adresa, poză la indexul curent (același specificat la telefon), și că dorești recalcularea facturii. Răspunsul îl ai în aplicație (nu și din email, din păcate) cam în 5 zile lucrătoare. Succes!”, a scris un alt internaut.

„E o greșeală pe undeva… poate se baza pe o estimare foarte proastă… atâta consum eu în 18 luni…”, a scris un alt urmăritor.

„Tu trimiți indexul? Mie mi-au citit greșit indexul și mi-au pus 2.000 kWh în plus, darnici oamenii ăștia. Verifică factura și indexul să vezi dacă se pupă”, a scris un altul.

De amintit că noul regulament al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, aprobat la începutul lunii februarie, permite consumatorilor casnici din țară să achite în rate facturile la energie, dacă au fost emise cu întârziere. La cerere, furnizorul de energie are obligația să eşaloneze sumele restante, pe o perioadă de cel puțin 3 luni sau cea convenită între părți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?