Românii care depind de cursul euro și de ROBOR, vești foarte proaste de la analiștii CFA pentru 2018

Redactor:
Dan Straut
Românii care depind de cursul euro și de ROBOR, vești foarte proaste de la analiștii CFA pentru 2018
Mai multe pe gandul.info

„În luna ianuarie 2018, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut cu 5 puncte până la valoarea de 46 puncte. Această evoluție s-a datorat componenței de anticipații a indicatorului. Astfel, indicatorul condițiilor curente s-a redus, cu 1,8 puncte, până la valoarea de 57,2 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 8,4 puncte până la valoarea de 40,4 puncte”, se arată într-un comunicat al organizației.

În ceea ce privește cursul de schimb, „este de remarcat că peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.7168 (în creștere cu 170 pips față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.7643 (valoare în creștere cu 215 pips față de cea înregistrată în luna anterioară)”.

Potrivit CFA, „sunt de remarcat (consistente cu anticipațiile de majorare a raței inflației) anticipațiile de majoare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 97%, și respectiv 92% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție”. Astfel, „rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 2,95% (comparativ cu o valoare de 3,21% înregistrată în exercițiul anterior), iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,60% (comparative cu valoarea de 4,48% înregistrată în exercițiul anterior)”, arată datele sondajului.

De asemenea, „rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2019/februarie 2018) a înregistrat o valoare medie de 3,71% (valoare relativ similară cu de cea înregistrată în exercițiul anterior). Peste 90% dintre participanți anticipează o majorare a raței inflației în următoarele 12 luni”.

Ca urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real-negative, în sensul că bonusurile oferite de bănci vor fi depășite, procentual, de rata inflației.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care cuantifică anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piața muncii și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Potrivit CFA, p lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflației, rațele de dobândă, cursul de schimb leu/euro, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții.

Astăzi, în lume, există peste 140.000 de deținători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele 147 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (UȘĂ). CFA România este una dintre cele 147 de societăți membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 215 membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniștii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.
 

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce moștenire a lăsat Prințul Philip. Averea uriașă pe care a avut-o
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide