Românii inventivi au descoperit o soluție de digitalizare și automatizare a proceselor dintr-o stupină. BeeLog comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine

Redactor:
Ionel Văduva

Doi români au dezvoltat o soluție de digitalizare și automatizare a proceselor dintr-o stupină, menită să ajute apicultorii români să evite pierderile de timp și resurse și chiar să reducă mortalitatea în familiile de albine.

Soluția BeeLog constă într-un sistem hardware și software care comunică activ și pasiv orice informație despre starea familiilor de albine.

Astfel, apicultorii pot monitoriza situația stupinelor de la distanță și pot accesa informațiile în timp real, pe orice dispozitiv, într-un proces complet digital.

Mai exact, BeeLog le oferă apicultorilor oportunitatea să gestioneze mai eficient stupinele, să ia măsuri atunci când anumiți indicatori pun în pericol stupul sau sănătatea familiilor de albine și, pe termen mediu, să-și dezvolte capacitatea de producție.

Soluția apicultorului Gabriel Postolache, președintele Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței, și a lui Cezar Nourescu, CEO al CBN Agro, le oferă apicultorilor mai mult liber sau chiar capacitatea de a administra o fermă apicolă mai mare în decursul unui sezon de lucru în stupina și pot monitoriza mai bine fermele administrate în perioada de hibernare a albinelor.

„BeeLog urmează să fie disponibilă apicultorilor în a doua parte a acestui an”, spun dezvoltatorii.

„Tehnologia poate simplifica enorm activitatea unui apicultor”

Conform precizărilor lui Gabriel Postolache, BeeLog a pornit din nevoia proprie de a îmbunătăți eficiența muncii în stupină prin intermediul tehnologiei.

„În scurt timp, însă, ne-am dat seama că în România, al doilea cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană, cea mai mare parte din cei aproape două milioane de stupi sunt gestionați tradițional, deși tehnologia poate simplifica enorm activitatea unui apicultor și îi poate asigura un control mai bun al stupinelor, al producției, al costurilor și, poate cel mai important, al riscurilor cu care se confruntă o stupină în perioada activă.

Ne-am bucurat enorm când l-am convins și pe Cezar Nourescu de la CBN Agro, pasionat de proiecte agro și familiarizat cu albinele încă din copilărie, când ferma bunicului avea 30 de stupi, să se alăture proiectului și să dezvolte partea tehnică a BeeLog, după nevoile identificate. Prin acest parteneriat, suntem încrezători că vom ieși pe piață cu cea mai bună soluție tehnică de apicultură de precizie”, povestește Gabriel Postolache, care a fondat startup-ul tehnologic în domeniul apiculturii BeeLog.

Food & Agri Tech Challenge!

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Cooperativei Agricole Stupinele Bistriței din 1 februarie 2020, echipa să califica într-un program de pre-accelerare organizat de Impact Hub Bucharest.

„Astfel, în următoarele 6 luni vom lucra alături de ei spre a îmbunătății sistemul nostru de monitorizare a stupinei!”, anunțat cu bucurie membrii cooperativei la început de an.

BeeLog este un sistem hardware și software care monitorizează principalii indicatori dintr-un stup și comunică datele în timp real către apicultori, astfel încât aceștia să poată lua orice măsuri necesare pentru bunăstarea stupului.

Soluția este dezvoltată de Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței, care cumulează peste 800 de stupi, și CBN Agro Tech, companie care furnizează soluții de monitorizare și automatizare a proceselor din silozuri agricole.

Inchide