Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România

Redactor:
Carol Dan
Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România
Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România

Acordurile de concesiune pentru perimetrele de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Șincai, Glăvinești, Tămășești și Vlideni au fost aprobate de Guvern prin HG în 2004 și sunt valabile până la sfârșitul acestui an, potrivit datelor ANRM.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite în perimetrele menționate, precizând că o astfel de informație nu intră sub incidența informațiilor de interes public.

Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord și Șincai se află în județul Mureș, perimetrele Găiceana și Glăvănești în județul Bacău, Cușmed în Harghita, Enciu în Bistrița-Năsăud, Tămășești în Gorj, iar Vlădeni în județul Dâmbovița.

Acordurile petroliere sunt încheiate între ANRM și companiile petroliere, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobate de Guvern.

Având în vedere că Romgaz a descoperit în perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana și Șincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de hotărâre de guvern pentru prelungirea acordurilor până în 2030.

De asemenea, în perimetrele Glăvinești și Tămășești Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel că ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot până în 2030.

În perimetrul Vlideni, Romgaz deține integral drepturile pentru producția actuală de gaze naturale. Și în acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern în 2004 este propus să fie prelungit tot până în 2030.

Pentru producția suplimentară de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz deține 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy deține 50%.

ANRM nu precizează volumul noilor descoperiri de hidrocarburi din perimetrele menționate.

Producția de gaze a Romgaz a fost anul trecut de 5,65 miliarde metri cubi, foarte aproape de nivelul din 2012, de 5,66 miliarde metri cubi în 2012. Compania a produs 5,64 miliarde metri cubi de gaze în 2011, iar în 2010 a extras 5,77 miliarde metri cubi, după ce în 2009 a produs 5,76 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Potrivit unui proiect de strategie energetică elaborat de Departamentul pentru Energie, România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 150 miliarde metri cubi și cu rezerve geologice de 615 miliarde metri cubi. Rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în aproximativ 14 ani.

De asemenea, România dispune de rezerve sigure de țiței de 60 milioane de tone, precum și de rezerve geologice de 2 miliarde de tone, iar rezervele actuale s-ar putea epuiza în aproape 23 de ani.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
SUA anunţă când va începe vaccinarea. Până la 20 de milioane de persoane ar putea...
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
180 de lei pentru toți acești români. Se dau chiar de la 1 decembrie, iar...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide