Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România

Redactor:
Carol Dan
Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România
Romgaz a făcut noi descoperiri importante de hidrocarburi. Pentru câți ani ne ajung rezervele de gaze și petrol pe care le are România

Acordurile de concesiune pentru perimetrele de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Șincai, Glăvinești, Tămășești și Vlideni au fost aprobate de Guvern prin HG în 2004 și sunt valabile până la sfârșitul acestui an, potrivit datelor ANRM.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite în perimetrele menționate, precizând că o astfel de informație nu intră sub incidența informațiilor de interes public.

Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord și Șincai se află în județul Mureș, perimetrele Găiceana și Glăvănești în județul Bacău, Cușmed în Harghita, Enciu în Bistrița-Năsăud, Tămășești în Gorj, iar Vlădeni în județul Dâmbovița.

Acordurile petroliere sunt încheiate între ANRM și companiile petroliere, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobate de Guvern.

Având în vedere că Romgaz a descoperit în perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana și Șincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de hotărâre de guvern pentru prelungirea acordurilor până în 2030.

De asemenea, în perimetrele Glăvinești și Tămășești Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel că ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot până în 2030.

În perimetrul Vlideni, Romgaz deține integral drepturile pentru producția actuală de gaze naturale. Și în acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern în 2004 este propus să fie prelungit tot până în 2030.

Pentru producția suplimentară de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz deține 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy deține 50%.

ANRM nu precizează volumul noilor descoperiri de hidrocarburi din perimetrele menționate.

Producția de gaze a Romgaz a fost anul trecut de 5,65 miliarde metri cubi, foarte aproape de nivelul din 2012, de 5,66 miliarde metri cubi în 2012. Compania a produs 5,64 miliarde metri cubi de gaze în 2011, iar în 2010 a extras 5,77 miliarde metri cubi, după ce în 2009 a produs 5,76 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Potrivit unui proiect de strategie energetică elaborat de Departamentul pentru Energie, România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, cu rezerve sigure de aproximativ 150 miliarde metri cubi și cu rezerve geologice de 615 miliarde metri cubi. Rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în aproximativ 14 ani.

De asemenea, România dispune de rezerve sigure de țiței de 60 milioane de tone, precum și de rezerve geologice de 2 miliarde de tone, iar rezervele actuale s-ar putea epuiza în aproape 23 de ani.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Dan Voiculescu ia calea bisericii. Decizie ULUITOARE pentru patronul trustului Intact
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide