SĂLAJ. Suprafața restrânsă a spațiilor verzi și speranța de viață scăzută, principalele inconveniente ale traiului în județul Sălaj

Redactor:
Corina Vârlan
Locul 28 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Sălaj. Principalul inconvenint al traiului în acestă regiune îl reprezintă, pentru locuitorii zonelor sale urbane, suprafața restrânsă a spațiilor verzi existente aici. Românii care locuiesc în acest județ au, de asemenea, una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din țară și sunt plătiți de către angajatori cu salarii sub media națională.

Locul 28 în clasamentul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, realizat de gândul, este ocupat de Sălaj.

Principalul inconvenient al traiului din acestă regiune îl reprezintă, pentru locuitorii zonelor sale urbane, suprafața restrânsă a spațiilor verzi. Românii care locuiesc în acest județ au, de asemenea, una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din țară și sunt plătiți de către angajatori cu salarii sub media națională.

Dintre cele 22.451 de hectare de spații verzi aflate în orașele din România, fie că este vorba despre parcuri, grădini publice, terenuri ale bazelor sportive sau scuaruri, în județul Sălaj se găsesc doar 114 hectare, a patra cea mai mică suprafață la nivel național, aceeași cu cea de care se bucură locuitorii județului Ilfov. Singurii români care au parte de și mai puține spații verzi în orașele în care locuiesc sunt cei din județele Tulcea și Giurgiu.

Totodată, locuitorii județului Sălaj trăiesc la fel de mult ca cei din Bihor, Mehedinți și Teleorman, mai exact de 72,2 ani în medie. Aceasta este una dintre cele mai scăzute durate medii de viață înregistrate la nivel național, cu peste trei ani mai mică decât cea a bucureștenilor – românii care trăiesc, în medie, cel mai mult.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

De asemenea, angajații companiilor care își desfășoară activitatea în județul Sălaj primesc din partea patronilor salarii sub media națională. Spre exemplu, în decembrie 2012, aceștia obțineau pentru munca lor un salariu mediu net de 1.247 de lei, cu 291 de lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național.

Sumele câștigate de angajații din Sălaj erau asemănătoare cu cele obținute, în aceeași perioadă, de către salariații din Vâlcea – județul cu cei mai mulți șomeri din România. Cu toate acestea, dacă la finalul anului trecut în Vâlcea rata șomajului atingea 10,48%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în Sălaj aceasta nu depășea 7%.

Una dintre companiile care contribuie la economia locală este Silcotub. Firma este deținută de Tenaris, cel mai mare producător de țevi la nivel mondial. În 2011, Silcotub a avut o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei și un profit net de peste 107 milioane de lei. La acea dată, aici lucrau 1.348 de persoane, cu 211 mai multe decât în 2010, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide