Salariile angajaților din companiile de stat vor crește în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit

Salariile angajaților din companiile de stat  vor crește în 2013 numai dacă societatea a înregistrat profit
Publicat: 27/12/2012, 16:07
Actualizat: 07/05/2019, 14:59

Indemnizațiile directorilor din companiile de stat vor fi plafonate și pentru anul viitor, iar salariile angajaților vor crește cu maximum 3%, dar numai dacă societatea în care lucrează a înregistrat profit în anul precedent, a decis Guvernul în ședința de joi.

Executivul a decis totodată ca societățile de stat să fie obligate și în acest an să verse la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte sau dividende, echivalentul a 85% din profit, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea.

În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizațiile membrilor Consiliilor de Administrație din companiile de stat și regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăți.

În același timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis că această plafonare va fi menținută și în anii următori, respectiv 2010 și 2011.

La finalul anului trecut, Executivul a decis să prelungească și pentru acest an perioada de plafonare a indemnizațiilor acordate directorilor generali din companiile de stat la nivelul remunerației unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei. Decizia nu a vizat însă și remunerația angajaților aflați în organigramă sub directorii generali, astfel că s-a ajuns la cazuri în care salariile acestora sunt mai mari decât cele plafonate ale directorilor generali.

În vară, premierul Ponta a anunțat că salariile directorilor din companiile de stat vor fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau al managerului, deoarece există cazuri în care remunerația acestor angajați este mai mare decât cea a directorilor generali.

El a asigurat că salariile vor fi limitate inclusiv în cazul persoanelor care ocupă posturi de consilier în companiile de stat.

Proiectul de lege care reglementează salarizarea în companiile de stat a fost discutat atunci de Guvern în primă lectură, premierul cerând miniștrilor să își prezinte punctul de vedere până săptămâna viitoare. Documentul nu a mai fost aprobat ulterior.

Tot în vară, premierul Ponta a anunțat că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depășește 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor și numai pentru sectorul bugetar.

Șeful Guvernului a criticat în acest context faptul că tatăl președintelui Camerei Deputaților, Robertei Anastase, încasează din postul de consilier la Conpet un salariu lunat de de 320 milioane lei vechi.

UPDATE: Printre cele mai mari companii de stat care ar putea beneficia de hotărârea Guvernului se numără Romgaz și Transelectrica. Conform bugetului Romgaz, cea mai mare companie de stat după cifra de afaceri din anul 2011, profit brut prevăzut pentru anul 2012 este de 1,225 miliarde de lei. Cheltuielile cu personalul au fost prevăzute la suma de 504,25 milioane de lei, dintre care 311,032 milioane lei reprezintă salariile angajaților.

Numărul de salariați pe care Romgaz estimează să îi aibă la finalul anului în curs este de 6.046 de persoane, iar câștigul mediu brut lunar al unui salariat a fost prevăzut la 4.298 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, angajații vor primi în plus la salariu 128,94 de lei.

Transelectrica, a doua cea mai mare companie de stat din România după cifra de afaceri din 2011, a prevăzut pentru anul în 2012 un profit brut de 51,7 milioane lei. Conform bugetului pentru anul în curs, cheltuieli cu personalul sunt în valoare de 159,410 milioane lei, dintre care 115,17 milioane lei reprezintă salariile angajaților.

Numărul de salariați la finalul anului 2012 este de 2.200 de persoane, iar salariul mediu brut lunar al unui salariat este de 5.336 de lei. În cazul în care hotărârea ar fi aplicată, salariul mediu brut lunar al angajaților ar crește cu 160,08 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului