Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale

Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale
Publicat: 07/05/2012, 10:15
Actualizat: 31/07/2014, 15:23

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate luni de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Astfel, în fabricarea produselor din tutun câștigul mediu a fost de 5.075 lei, iar în hoteluri și restaurante de 838 lei.

„În luna martie 2012, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna februarie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (cu 38%), în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (între 15% și 19%), în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, telecomunicații (între 10% și 14%) și în captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (între 7% și 10%).

Ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de realizări de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte). Astfel, au fost consemnate scăderi între 2% și 4% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite) și activități de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna februarie. În învățământ de exemplu câștigurile au avansat cu 3,1%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice, în domeniul sănătății și asistenței sociale cu 1,5%, ca urmare a plății drepturilor salariale cuvenite salariaților din unele unități din domeniul asistenței sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăți financiare, iar în administrație publică majorarea a fost de 0,3%, determinată de acordarea de sume pentru diferite sporuri sau a plății concediilor de odihnă.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Indicele câștigului salarial real pentru luna martie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 104,4%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 122,1%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2012.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 100,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna