Șase din zece români clienți ai IFN au cont bancar – SONDAJ

Șase din zece români clienți ai IFN au cont bancar - SONDAJ
Publicat: 19/12/2012, 12:33
Actualizat: 05/02/2016, 19:48

Șase din zece persoane clienți ai instituțiilor financiare nebancare (IFN) nu au un cont bancar, iar opt din zece spun că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă, dar o treime reușește să economisească bani planificând cheltuielile, potrivit unui sondaj.

„În această situație este extrem de important ca instituțiile financiare nebancare să le ofere o alternativă convenabilă celor care altfel ar fi privați de accesul la o formă de finanțare. În același timp, creditorii trebuie să continue să ofere împrumuturi într-un mod responsabil, astfel încât clienții să ia decizii în cunoștință de cauză și să evite situațiile de supraîndatorare”, a declarat într-un comunicat directorul general al Provident Financial România, Ivo Kalik.

Sondajul a fost efectuat în septembrie de compania britanică de cercetare a pieței YouGov pentru Provident Financial România, pe un eșantion de 2.164 de respondenți.

Doi din trei români care au apelat la serviciile unei instituții financiare nebancare își permit să restituie creditele contractate fără a pune presiune pe bugetele personale.

Cei mai mulți accesează credite de valoare mică, pe termen scurt, valoarea medie a tuturor datoriilor individuale fiind sub 5.000 de lei. Aceștia se împrumută pentru a echilibra bugetele personale și familiale sau pentru cheltuieli neprevăzute.

Totodată, 91% dintre respondenți au afirmat că împrumută doar sume de bani care se potrivesc situației lor financiare și 94% spun că analizează atent avantajele și implicațiile contractării unui împrumut înainte de semnarea contractului.

Peste 65% dintre clienții IFN sunt mai prudenți cu cheltuielile lor zilnice comparativ cu anul trecut, însă 53% dintre ei consideră că situația lor financiară se va îmbunătăți în 2013, fie ca urmare a schimbării locului de muncă, fie datorită realizării unor venituri mai mari.

Sondajul mai relevă că 48% dintre participanți se așteaptă ca situația economică a României să se înrăutățească anul viitor. În același timp, principala îngrijorare pentru peste 60% dintre cei chestionați este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, proporția crescând ușor odată cu vârsta.

Circa 65% dintre cei chestionați nu au reușit să economisească în acest an, iar 73% și-au anulat sau amânat investițiile mari.

Totodată, 70% dintre cei care nu reușesc să economisească contractează credite de consum cu valoare mică, pe termen scurt, iar 30% dintre români apelează la cardurile de credit.

Cercetarea YouGov este realizată pentru grupul britanic International Personal Finance (IPF), care controlează Provident Financial România, în rândul clienților săi în toate cele șase țări în care este prezent, pe lângă România numărându-se Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Mexic, având 2,5 milioane de clienți.

Provident România, care acordă credite la domiciuliu de mică valoare, estimează că va încheia acest an cu împrumuturi de peste 100 milioane euro, nivel similar celui de anul trecut, însă depinde cum evoluează luna decembrie, în care se realizează de obicei un volum triplu față de o lună obișnuită.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925