Secretarul de stat de la Agricultură Daniel Botănoiu, invitat la Gândul LIVE: Carnea de cal este cu 2 euro mai scumpă decât cea de vită

Secretarul de stat de la Agricultură Daniel Botănoiu, invitat la Gândul LIVE: Carnea de cal este cu 2 euro mai scumpă decât cea de vită
Publicat: 13/02/2013, 23:22
Actualizat: 21/03/2019, 00:41

Daniel Botănoiu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a declarat la Gândul LIVE că în statele din Europa carnea de cal se vinde mai scump decât cea de vită. „Tradus” economic, aceasta ar însemna că societățile responsabile cu înlocuirea cărnii de vită cu cea provenită de la cabaline ar fi folosit materie primă mai scumpă în fabricarea lasagna.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ

„Am fost de curiozitate în statele europene. Carnea de cal este cu cel puțin 2 euro mai scumpă decât carnea de vită”, a declarat Daniel Botănoiu, invitat la Gândul LIVE.

El ne-a mai explicat, de asemenea, că prețurile de comercializare a cărnii de cal pornesc de la 30 de euro pe kilogram și ajung până la 42 de euro pe kilogram și diferă în funcție de starea în care este livrată.

„Se păstrează diferența între vită și carnea de cal”, a mai adăugat secretarul de stat al MADR.

Cu toate acestea, după cum au explicat pentru gândul reprezentanții patronatelor din domeniu, motivul pentru care carnea provenită de la cabaline a fost utilizată drept carne de vită a fost însă acela de a ieftini produsele fabricate în vedere păstrării competitivității pe piață.

„Piața vrea un preț foarte mic. Când vrei un preț foarte mic, te aștepți să mănânci altceva. El din carnea de vită nu putea să facă prețul acesta, așa că a transformat carnea de cal în carne de vită ca să își păstreze competitivitatea”, a mai declarat recent pentru gândul Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta.

Punctul său de vedere a fost susținut și de Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). „Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită. Cineva care spera că nu o să îl prindă nimeni a forțat nota și a introdus-o. Totul a fost pur economic”, ne-a explicat președintele FCBR.