Semnal de alarmă tras de Banca Mondială în ceea ce privește pierderea iminentă a locurilor de muncă. Statele membre UE trebuie să consolideze protecția socială

Semnal de alarmă tras de Banca Mondială în ceea ce privește pierderea iminentă a locurilor de muncă. Statele membre UE trebuie să consolideze protecția socială
În condițiile în care unul din opt locuri de muncă este în pericol, chiar și în condițiile în care s-a ieșit din perioada de izolare, țările membre ale blocului comunitar (UE27) trebuie să continue să consolideze protecția socială și să amplifice sprijinul acordat pieței muncii / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 31/07/2020, 17:30
Actualizat: 31/07/2020, 17:33

În condițiile în care unul din opt locuri de muncă este în pericol, chiar și în condițiile în care s-a ieșit din perioada de izolare, țările membre ale blocului comunitar (UE27) trebuie să continue să consolideze protecția socială și să amplifice sprijinul acordat pieței muncii.

Astfel, susțin experții Băncii Mondiale (BM), poate fi protejată acea una din opt gospodării care se confruntă cu scăderi de venit prelungite, ca efect al crizei cauzate de COVID-19.

Reacția rapidă manifestată în fața pandemiei de COVID-19, prin adoptarea unor soluții strategice, a oferit economiilor timpul necesar pentru păstrarea relațiilor de muncă și a atenuat impactul imediat asupra șomajului, se arată într-un nou raport al BM, denumit sugestiv „Restarting Resilience”.

În plus, specialiștii sursei citate spun că ponderea populației expuse riscului de sărăcie ar putea crește cu 3-4 % de la 14,7 % în 2019, la 17,7-18,7 % în 2020. Indicatorul „risc de sărăcie” variază în funcție de țară, iar în cadrul acestei categorii sunt avuți în vedere cetățenii cu venituri care scad sub 60% din venitul național mediu.

Raportul subliniază totodată că statele europene au acum ocazia de a-și consolida sistemele de protecție socială în timpul etapei de redeschidere, pentru a se asigura că UE este mai bine pregătită să răspundă la valurile și crizele viitoare.

Acest lucru se poate realiza prin consolidarea flexibilității sistemelor pentru a se adapta rapid în fața unei crize și prin abordarea protejarea persoanelor vulnerabile, inclusiv prin acordarea de sprijin specific celor care activează în structuri de lucru nestandardizate sau informale.

„O constatare-cheie arată că, deși extinderea transferurilor către beneficiarii asistenței sociale existente ar fi relativ simplă, nu toate persoanele nevoiașe sau cele cu risc ridicat de impact asupra ocupării forței de muncă beneficiază de programele existente”, mărturisesc experții citați.

Consolidarea protecției sociale pentru patru demografii cu risc

#Coronacriza adâncește disparitățile de pe piața muncii și riscă să blocheze convergența venitului regional în întreaga UE, au mai scris în raport specialiștii BM.

Raportul realizat de aceștia identifică patru demografii cu risc, și anume femei, tineri, persoane cu salarii mici și lucrători cu un nivel mai scăzut de educație care sunt mai predispuse la a fi angajați în profesii puternic afectate sau care au contracte mai puțin sigure.

Impactul asupra șomajului în rândul tinerilor, de exemplu, a fost pronunțat în ultimele luni, menționează experții Băncii Mondiale. Ei afirmă că perspectivele de ocupare a forței de muncă și veniturile tinerilor au fost puternic afectate în timpul #coronacrizei, după cum se arată în rapoartele anterioare ale Băncii Mondiale. De altfel, indicatorii timpurii arată că este probabil ca aceștia să fie puternic afectați în timpul crizei.

Femeile se confruntă cu un risc mai mare decât bărbații, atunci când vine vorba de reluarea activității în sectoarele în care acestea lucrează. Una din cinci femei se va confrunta cu dificultăți în a-și relua activitatea, în comparație cu unul din zece bărbați. Diferențele dintre bărbați și femei au fost consolidate din cauza inegalităților la care sunt expuse persoanele care au grijă de copii și care lucrează în gospodărie.

Raportul subliniază, de asemenea, importanța încrederii sociale și a cooperării dintre întreprinderi, guvern și sindicate pentru a face față crizei și a găsi soluții care să sprijine redresarea vulnerabilă a veniturilor gospodăriilor.

Acesta a fost un pilon al rezilienței evidențiat în cel de-al cincilea raport economic periodic elaborat de către Banca Mondială. Importanța răspunsului coordonat va crește dacă criza se prelungește și dacă pachetele de sprijin guvernamental vor fi orientate doar către sectoare viabile.

Măsurile regionale ale Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală

Până la această oră, Banca Mondială a alocat peste 1,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul țărilor din Europa și Asia Centrală care au nevoie de o atenuare a impactului COVID-19. Din 2 aprilie 2020, aproximativ 490 milioane de dolari au fost aprobate prin noi proiecte de răspuns în situații de urgență.

Mai mult, aproximativ 925 milioane de dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziție din proiectele și împrumuturile existente, inclusiv din finanțări suplimentare, pentru a ajuta țările să răspundă provocărilor legate de COVID-19.

Pe fondul incertitudinii persistente, cel mai recent Raport al Băncii Mondiale privitor la situația Economică din Europa și Asocia Centrală (Europe and Central Asia Economic Update) sugerează diferite scenarii de creștere negativă pentru regiune, inclusiv o recesiune majoră în 2020, cu o contractare cu 4.7%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”!
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole