SHOW-UL PRIVATIZĂRII OLTCHIM CONTINUĂ. Ponta își amenință subalternul cu demiterea. Dan Diaconescu a mers la Ambasada SUA, iar ambasadorul Rusiei a fost la Ministerul Economiei

SHOW-UL PRIVATIZĂRII OLTCHIM CONTINUĂ. Ponta își amenință subalternul cu demiterea. Dan Diaconescu a mers la Ambasada SUA, iar ambasadorul Rusiei a fost la Ministerul Economiei
Publicat: 26/09/2012, 20:56
Actualizat: 08/02/2019, 09:01

UPDATE 19:16: Daniel Chițoiu, ministrul Economiei, a declarat că în cazul în care procesul de privatizare a Oltchim nu se va încheia, vor fi folosite sume din fondul de privatizare pentru continuarea activității combinatului, pentru care este nevoie de notificarea Comisiei Europene (CE).

Chițoiu a explicat, de asemenea, că activitatea combinatului va ajunge la capacitatea de 65% în cel mult o lună. Angajații își vor primi salariile restante după alocarea capitalului de lucru.

În cazul în care privatizarea va eșua, „Ministerul Economiei, prin OPSPI și consiliul de administrație, va stabili un program de restructurare a Oltchim”, a mai explicat Chițoiu.

Un eventual plan de restructurare a Oltchim trebuie să fie aprobat de reprezentanții CE.

Ministrul Economiei a declarat, de asemenea, că nu are în vedere, în momentul de față, demiterea președintelui OPSPI, Remus Vulpescu. „Nu răspund acum. Pe mine mă interesează să terminăm privatizarea. Vorbim după”, a declarat Chițoiu.


UPDATE 17.10 Ambasada Statelor Unite la București a precizat, la solicitarea gândul, că reprezentanții instituției au constant întâlniri „pentru a înțelege evenimentele politice și economice”.


UPDATE 16:55 Noul director general al Oltchim, Radu Olaru, care este fost director general adjunct la combinatul chimic din Rm Vâlcea, a declarat miercuri că Oltchim are nevoie de o amânare din partea băncilor la care combinatul are restanțe la credite. Valoarea datoriilor pe care Oltchim le are la nouă bănci se ridică la 130 de milioane de euro.


UPDATE 16:39Fostul premier Emil Boc a criticat, miercuri, modul în care Guvernul a decis privatizarea combinatului Oltchim și a spus că i se pare eronată strategia Executivului de a renunța la conversia datoriilor AVAS și cumpărarea Arpechim de la Petrom, transmite corespondentul Mediafax.

Emil Boc a declarat, într-o conferință de presă, că în perioada în care a deținut funcția de prim-ministru a discutat la Bruxelles și București cu comisarii europeni despre necesitatea conversiei datoriilor, pentru ca Oltchim să fie viabil.


UPDATE 16: 15 Dan Diaconescu a stat aproximativ 45 de minute în sediul Ambasadei SUA, la ieșire el refuzând să stea de vorbă cu jurnaliștii.

Patronul OTV a urcat în limuzină imediat după ce a ieșit din sediul ambasadei SUA și a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor despre întâlnirea pe care a avut-o.Diaconescu a refuzat să răspundă întrebărilor ziariștilor. El doar a făcut un gest cu mâna că totul e „Ok.”.


UPDATE 15:50Mitingul celor circa 600 de angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat, oamenii spunând că vor protesta în fiecare zi, până când activitatea combinatului va fi repornită și până vor primi salariile restante, iar după 1 octombrie dacă situația nu se va rezolva vor protesta și la București, transmite Mediafax.


UPDATE 14: 30Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme în luna noiembrie, întrucât operațiunea este condiționată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt față de alte scheme de ajutor, potrivit Mediafax.


UPDATE 13: 25 Referitor la zvonurile potrivit cărora Dan Diaconescu se întâlnește miercuri cu ambasadorul SUA:

„Ambasadorul SUA nu este în ambasadă astăzi și nu se va întâlni cu domnul Dan Diaconescu. Domnul Diaconescu se va întâlni cu un reprezentant al ambasadei”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Ambasadei SUA la București.


UPDATE 13:22 Dan Diaconescu a declarat, la întoarcerea în țară, că s-a aflat în ultimele zile în Germania, Franța, Spania, Austria și Monaco, fără să dea detalii despre scopul deplasării sau data semnării contractului pentru preluarea Oltchim, și că va pleca din nou în străinătate miercuri, revenind vineri.

Cele mai importante declarații făcute pe aeroport:

Către jurnaliști : „Nu trebuia să veniți în număr atât de mare. Sunt un biet jurnalist. Nu sunt nici măcar președinte și nici premier”

„Pentru noi este important să strângem bani pentru Tarom și CFR Marfă și apoi să vedem ce se intampla cu Hidroelectrica. Ne interesează mai ales CFR Marfă, pe care ciocoii vor sa îl vândă pe nimic”

„Suntem totuși investitor strategic”

„Nu sunt omul nimănui. Am plecat din popor. Am ajuns acum să mă lupt cu ciocoii”

„Imi dau banii și viața pentru Oltchim”

„Dorim și Arpechimul, așa cum s-a angajat statul”

Întrebat când va plăti banii pentru Oltchim, Diaconescu a răspuns: „Cât de repede va dori Guvernul să ne ia banii”

„Nu ratați întoarcerea mea că pentru nici nu știți de pierdeți”

„Important este ca Guvernul să nu tragă ștecherul din priză după ce poporul va cumpăra Oltchim”

„Toată planeta este interesată să cumpere Oltchim” Mai multe detalii, aici.


UPDATE 13:20Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat că va propune OPSPI, pentru modificarea contractului de vânzare/cumpărare a pachetului de acțiuni de 54,8% la Oltchim, o serie de condiții ale sindicaliștilor și pe care echipa patronului OTV și le-a însușit.

Condițiile se referă la păstrarea 10 ani a obiectului de activitate a combinatului, asigurarea drepturilor salariale și preluarea întregului personal al combinatului. O altă condiție vizează introducerea unei clauze prin care OPSPI să garanteze că AVAS și Electrica – instituții la care Oltchim are datorii – nu vor cere insolvența Oltchim după încheierea procesului de privatizare.


În timp ce 500 de angajați ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au organizat un nou protest, miercuri dimineață, în fața combinatului chimic, premierul l-a amenințat, în ședința de Guvern, pe șeful Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, cu schimbarea din funcție, spunând că acesta va trebui să vorbească mai puțin și să explice mai mult în legătură cu derularea procesului de privatizare la Oltchim.

Înainte de ședința de Guvern, primul ministru a avut o întâlnire cuDirectorul Servicului de Informații Externe (SIE), Teodor Meleșcanu. Acesta a venit miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situația de la Oltchim, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Între timp, ambasadorul Rusiei la București, Oleg S. Malginov, a fost la Ministerul Economiei, după cum ne-au confirmat surse din Ministerul Economiei.

„Domnul Vulpescu să facă bine să explice foarte clar, să vorbească mai puțin și să explice mai mult. Dacă poate, dacă nu, găsim un alt șef la OPSPI care poate să explice mai clar’, i-a spus Ponta ministrului Economiei, în fața jurnaliștilor, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.

Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, să fie pregătit pentru „ambele variante”, inclusiv cea în care Dan Diaconescu nu ar aduce banii, situație în care șeful de la Economie trebuie să pregătească strategia de administrare specială la Oltchim.

„Vă rog să asigurați până luni ceea ce avem noi de făcut, iar luni, în funcție de rezultatul final – se semnează sau nu se semnează contractul – trebuie să prezentați strategia noastră pentru administrare specială, plata salariilor, repornirea activității și tot ce înseamnă pentru un nou proces de privatizare, însă făcut și gândit mult mai bine decât a fost gândit cel pe care l-am preluat din mers. Să vă pregătiți pentru ambele variante”, i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, la începutul ședinței de miercuri a Guvernului.

OPSPI: „Discutăm des cu cei de la TISE”

Oficiali din Ministerul Economiei au declarat pentru gândul că au loc des discuții telefonice cu reprezentanții firmei ruse TISE, care și-a manifestat interesul pentru preluarea acțiunilor combinatului Oltchim.

„Utima dată am vorbit ieri (luni n.n.) cu ei. A rămas să discutăm în continuare”, ne-au spus oficiali din Ministerul Economiei.

În urmă cu două zile, Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat că, în cazul în care nu se finalizează tranzacția cu Dan Diaconescu, există o companie rusească interesată de preluarea combinatului de la Oltchim. Este vorba despre firma rusească TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), care, potrivit ministrului Economiei, s-a arătat interesată de preluarea acțiunilor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea și a trimis, în primăvara acestui an, o scrisoare de intenție în acest sens.

„A urmat apoi perioada de vară și am primit din nou o scrisoare prin care au zis că situația se amână, dar își arată în continuare disponibilitatea”, a declarat ministrul Economiei, citat de Mediafax.

Liderul protestatarilor Oltchim: Nu mai avem încredere nici în Dan Diaconescu, nici în Guvern

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spune că salariații de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanți și că oamenii și-au pierdut toate speranțele.

„Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum combinatul nu are niciuun viitor”, a declarat Corneliu Cernev.

Oamenii spun că vor renunța la proteste doar în momentul în care va fi reluată producția combinatului, iar ei își vor primi salariile restante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului