Soluția Cabinetului Ciolacu pentru asigurarea energiei în sezonul rece. Ce prevede ordonanța de urgență aprobată joi în ședința de Guvern

Soluția Cabinetului Ciolacu pentru asigurarea energiei în sezonul rece. Ce prevede ordonanța de urgență aprobată joi în ședința de Guvern
Publicat: 10/08/2023, 15:02
Actualizat: 10/08/2023, 16:57

Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonanță de urgență prin care modifică prevederile actuale în ceea de privește decontarea sumelor care li se cuvin furnizorilor pentru acoperirea măsurilor luate pentru depășirea crizei energiei, care se ridică la câteva miliarde de lei.

Guvernul Ciolacu a aprobat joi proiectul de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate.

„Astăzi a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se asigură decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie, pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcțional, cu prețuri plafonate pentru cetățeni, cum este și în prezent”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în briefingul de la finalul ședinței.

„Ordonanța adoptată reglementează aplicarea, în continuare, a măsurilor de sprijinire a populației în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În urma unei acțiuni comune derulate de către Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, au fost identificate sumele necesare pentru continuarea sprijinului acordat consumatorilor casnici și non-casnici de către Guvernul României. Este vorba despre decontarea sumelor necesare către furnizorii de energie electrica și gaze naturale, sume care în mod normal ar fi trebuit sa fie plătite de către consumatorii finali, dar pentru care Guvernul, prin eforturile sale, continuă sa intervină, pentru ca populația să nu resimtă creșterile la prețurile energiei electrice și gazelor naturale”, a transmis Executivul.

Contribuția de solidaritate a fost instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

La începutul lunii, fuseseră încasați 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate, de la toți operatorii vizați, în timp ce restanțele față de furnizori din energie erau de 4 miliarde de lei. Suma totală a măsurilor de sprijin, verificată și achitată în cea mai mare parte de stat, a depășit 17 miliarde de lei, conform celor mai recente cifrele verificate și confirmate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, din 13 iulie.

„Ne pregătim deja și pentru asigurarea energiei în sezonul rece și avem azi un proiect de ordonanță de urgență, prin care asigurăm decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie”, a spus Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Traseul proiectului

Proiectul primise miercuri, 9 august, avizul favorabil, cu observații de partea Consiliului Legislativ, după ce intrase în primă lectură în ședința de joia trecută, 3 august.

Proiect de ordonanță, elaborat de Ministerul Energiei, fusese publicat, cu o zi înainte, în transparență decizională, ce vizează regândirea traseului fondurilor încasate de stat cu titlul de taxă de solidaritate – pentru profiturile extraordinare din energie.

Potrivit „proiectului de ordonanță pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgenţă pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, banii din celebra taxă vor putea fi transferați Fondului de Tranziție Energetică, respectiv „buzunarul” din care ministerele Energiei și Muncii achită compensațiile cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

Pe scurt, prin adoptarea acestui proiect se asigură punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, în scopul asigurării sumelor necesare plății compensărilor acordate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca, prin excepție de la prevederile art. 6 alin. (2) și alin. (3), sumele corespunzătoare contribuției de solidaritate colectate în anul 2023, în contul prevăzut la art. 7 alin. (2) se utilizează pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să alimenteze contul prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, cu suma prevăzută la alin. (1), în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”, se arată în norma de fundamentare.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, soldul contului „contribuția de solidaritate” la data de 4 iulie 2023 este în sumă de 3.140.816.610 lei. La data elaborării prezentei, Ministerul Energiei confirmă o valoarea totală eligibilă pentru plată în cuantum estimat de 2.443,96 milioane lei, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale de 1.480 milioane lei care trebuie achitată furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în termenele stabilite prin O.U.G 27/2022, respectiv avans 40% din valoarea totală solicitată în cererea de decontare, în 10 zile de la înregistrarea cererii și restul de plată, în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE.

De amintit că, după ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei, în al doilea trimestru al acestui an. OMV Petrom a înregistrat în T2/23 Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2022 în sumă de 1,48 miliarde de lei și pentru perioada 1-6/23 în sumă de 498 de milioane de lei.

Sursa: Facebook – Guvernul României

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?