SONDAJ. Economia îngrijorează mai tare decât pandemia (IRSOP)

SONDAJ. Economia îngrijorează mai tare decât pandemia (IRSOP)
Economia este acum îngrijorarea centrală pentru majoritatea românilor
Publicat: 29/04/2020, 13:15

Economia este acum îngrijorarea centrală pentru majoritatea românilor, astfel că peste 70% dintre cei intervievați de IRSOP în cadrul unui sondaj de opinie realizat recent consideră că prăbuşirea economiei reprezintă un pericol mai mare decât pandemia de COVID-19.

Datele „în extenso” puse la dispoziția noastră de sursa amintită anterior relevă că în timp ce 71 de procente din totalul respondenților afirmă că pericolul cel mai mare la adresa țării este prăbușirea economiei din cauza suspendării activității, doar 29 la sută consideră că principalul pericol este reprezentat de creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Potrivit cercetării realizate de sursa citată pe un eşantion reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România, teama şi deprimarea persistă la mai mult de jumătate din populație (52%).

„Când se prelungeşte, teama devine ea însăşi un risc de sănătate”, susține casa de sondaje amintită anterior.

În plus, peste 70% din români cred că pandemia nu dispare, ci rămâne cu noi.

„Înseamnă că oamenii vor trăi cu teama că faza acută se poate întoarce oricând”, precizează cercetătorii institutului specializat.

Potrivit rezultatelor cercetării, transmise marți, 28 aprilie 2020, Gândul.ro, în luna în curs, majoritatea populației a reuşit să-şi mențină nivelul de trai.

Cu toate acestea, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potențial sau în familie (19%).

„Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul şi economisirea. Cererea agregată scade şi economia în ansamblu începe să sufere”, au declarat cei de la IRSOP.

Viziunea românilor asupra guvernanților

Rezultatele aceluiași studiu spun că Executivul de la București este apreciat de români.

Astfel, mai mult de jumătate din respondenți (55%) cred că Guvernul îşi face treaba „bine” sau „foarte bine”. Restul de 45 la sută consideră că performanțele Executivului Orban au fost „slabe” și „foarte slabe”.

„Aprecierile sunt însă destul de volatile în funcție de fluxul ştirilor şi al informațiilor sensibile”, precizează în acest context analiștii casei de sondaj al opiniei publice.

În contrapartidă, Parlamentul nu se bucură de prea multă simpatie. Concret, potrivit rezultatului studiului amintit, numai circa o treime (36%) spun că îl apreciază.

„Strategia recriminatorie a Opoziției care controlează Parlamentul nu pare să aducă aprecieri publice semnificative în timpul crizei”, spun cei de la IRSOP.

De asemenea, aproape toți cei intervievați susțin că preşedintele (87%) sau guvernul (80%) ar trebui să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare.

„Se întâmplă rar ca, în momente dificile, electoratul să dorească reducerea puterii liderilor, dacă puterea este exercitată democratic şi liderii obțin rezultate”, adaugă cercetătorii.

Mai mult, peste 80% dintre respondenți consideră că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu îngrădirea libertății cetățenilor.

Nu în ultimul rând, jumătate (50%) ar dori să continue PNL la guvernare, iar o proporție aproape egală (48%) ar dori o schimbare.

„Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se aşteaptă să piardă economic din cauza crizei”, susțin cei de la IRSOP.

Încrederea în instituțiile statului este mică, per ansamblu

Statul în ansamblu este perceput ca slab de către cei mai mulți (75%), conform rezultatelor cercetării.

„De fapt, statul înseamnă instituțiile statului. Când încrederea în instituții e mică, oamenii sunt mai puțin dispuşi să aplice riguros recomandările de disciplină sanitară în perioada de relaxare. Apelurile la protejarea celor dragi sunt mai eficiente”, precizează analiștii casei de sondaj.

Totodată, oamenii cred în proporție de 41% că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari.

„Un trend real spre mai multă solidaritate interumană ar putea avea o valoare inestimabilă pentru progresul României”, precizează cu încredere cei din IRSOP.

Pe de altă parte, deşi istoricii cred că epidemiile apropie oamenii între ei, datele casei de sondare a opiniei publice nu relevă o creştere importantă a tendinței colective spre altruism.

Astfel, numai 27% au impresia că românii au devenit mai buni în această perioadă.

„Poate au devenit, dar dovezile de altruism sunt probabil insuficient popularizate”, au conchis cei de la IRSOP.

Sursa citată a intervievat telefonic 710 persoane între 22 şi 25 aprilie.

Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România.

Toleranța de eşantionare este de ± 3,7%.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase