• Publicat:
Financiar

Sorin Grindeanu, despre memorandumul pe 5G: Un pas înainte / Ce spune șeful ANCOM de interzicerea Huawei

Sorin Grindeanu, despre memorandumul pe 5G: Un pas înainte / Ce spune șeful ANCOM de interzicerea Huawei
Președintele Autorității Naționale pentru Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că memorandumul de înțelegere dintre România și SUA referitor la tehnologia 5G este un "pas înainte" în consolidarea parteneriatului cu SUA, precizând că Guvernul va ieși probabil cu clarificări.

„Sunt convins că este un pas înainte în consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. Eu, ca președinte ANCOM, nu sunt în măsură să spun. (ce ar urma să clarifice exact acest document -n.r.) Vorbind din partea statului român, sunt convins că în perioada imediat următoare vor exista clarificări din partea Guvernului, poate chiar a Președinției, a CSAT din acest punct de vedere. Cred că vor apărea clarificări din partea Guvernului cât se poate de repede. Este absolut necesar să existe un calendar care este în dezbatere publică, la fel și caietul de sarcini. Noi ne ținem de calendar. Ca să avem o licitație de succes vor trebui să existe clarificări din partea Guvernului sau a celorlalte instituții menționate, astfel încât cei care vor veni să depună oferte pentru achiziționarea de frecvențe pe care se va dezvolta tehnologia 5G, să aibă toate informațiile”, a declarat, la RFI, președintele Autorității Naționale pentru Comunicații (ANCOM).

Chestionat dacă accesul companiei Huawei ar putea fi blocat în România, în condițiile în care analiza făcută de țara noastră ar arăta anumite probleme, Sorin Grindeanu a răspuns pozitiv.

„Bineînțeles (că se poate bloca accesul -n.r.), dacă această analiză spune acest lucru, este fără doar și poate”, a completat șeful Autorității Naționale pentru Comunicații.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că, în cadrul vizitei la Washington, a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G.

„În România, se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba însă de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatbilitate cu statul de drept șamd”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Inchide