Stolojan: Presuspendarea fondurilor UE este cauzată de lipsa de activitate a guvernului Ponta

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că presuspendarea fondurilor europene pentru România se datorează faptului că Guvernul Ponta nu a luat nicio măsură în ultimele șase luni pentru a împiedica acest lucru.
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că presuspendarea fondurilor europene pentru România se datorează faptului că Guvernul Ponta nu a luat nicio măsură în ultimele șase luni pentru a împiedica acest lucru.

El a menționat că presuspendarea fondurilor europene pentru cele mai importante destinații – resurse umane, transporturi, competitivitate, dezvoltare regională – este în valoare de aproximativ zece milioane de euro.

Stolojan a amintit că, anterior, premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui CE o listă de cereri ale Guvernului său, primului punct pe această listă fiind sprijinul pe care Ponta îl cerea în vederea fondurilor europene.

„Iată că răspunsul Comisiei a venit Europene a venit – presuspendare, pentru că în aproape șase luni acest Guvern nu a făcut nimic. Acesta este în campanie electorală, va fi în continuare, aproape toți miniștri sunt angrenați în campanie”, a ținut să precizeze Theodor Stolojan.

Potrivit lui Stolojan, Jose Manuel Barroso i-a arătat foarte limpede lui Victor Ponta ce anume trebuie făcut în România pentru ca presuspendarea să nu devină suspendare definitivă.

„Important este, însă, că pentru anul 2012 nu avem nici o speranță, Guvernul este în campanie electorală (…) și e greu de prevăzut care va fi situația în prima jumătate a anului 2013 dacă același Guvern Ponta rămâne în funcțiune”, a fost de părere acesta.

Democrat-liberalul a arătat că ridicarea presuspendării este condiționată de înfăptuirea corecțiilor financiare la aceste fonduri (…), care, în mod normal, ar necesita o analiză a tuturor proiectelor finanțate din fonduri europene și să se aplice acolo unde într-adevăr aceste norme au fost încălcate.

Pe de altă parte, Theodor Stolojan a criticat lipsa de viziune a Guvernului Ponta.

„Din partea CE a venit o atenționare pentu Guvern că acesta se prezintă la discuțiile importante fără a avea o viziune, fără a fi pregătit. Domnul Ponta a făcut un colectiv de miniștri. După 6 luni de guvernare, domnul Ponta, fiind atenționat de CE, face acest colectiv pe o problemă care privește România, toate partidele politice și românii – ce avem de gând să facem cu România în perioada următoare 2013-2020. E nevoie să agreăm o serie de obiective nu numai de actualul Guvern. Artrebui să avem un anumit grad de consens al forțelor politice din România”, a spus fostul premier.

Europarlamentarula subliniat că în raportele FMI din ultima vreme se poate constata faptul că în România s-a obținut un echilibru macroeconomic, care s-a menținut în această perioadă de șase luni, însă, analiza acestor raporte arată că echilibrul din acest moment este unul rău pentru dezvoltarea României în perspectivă.

„Suntem cu creșterea economică actuală sub potențialul României, deși acesta rămâne mic, în jur de 2 la sută”, a declarat acesta.

Întrebat despre declarațiile copreședintelui USL, Crin Antonescu, privind necesitatea rediscutării acordului cu FMI, Stolojan a spus că, personal nu este de acord cu acestă opinie.

„Acest acord este unul, în principal, cu Comisia Europeană. Acest acord nu văd necesitatea de a fi rediscutat în perioada imediat următoare deoarece el pune accentul, în special, pe reformele structurale. Nu ne obligă, la ora actuală, nimic pe deficit, pe politica fiscală. Sunt cifre conturate, agreate. Sunt lucruri mult mai complicate decât o simplă idee de a rediscuta acordul. Acest acord pune o presiune foarte mare pe guvernul României, indiferent care este acesta, de a face reformele structurale”, a subliniat europarlamentarul PDL.

 

Tags:
Inchide