STUDIU. România, țara cu cea mai puternică degradare a echilibrului dintre daunele plătite și primele brute subscrise. Am raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto

STUDIU. România, țara cu cea mai puternică degradare a echilibrului dintre daunele plătite și primele brute subscrise. Am raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto
România, țara cu cea mai puternică degradare a echilibrului dintre daunele plătite și primele brute subscrise / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 25/05/2020, 14:41
Actualizat: 26/05/2020, 09:10

În comparație cu 2018, anul trecut, România a fost țara cu cea mai puternică degradare a raportului dintre daunele plătite și primele brute subscrise, consemnându-se o creștere cu peste cinci puncte procentuale a valorii acestui indicator.

Potrivit concluziilor unui studiu care a analizat situaţia financiară din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) în 2019, realizat de XPRIMM, la inițiativa Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), piața de asigurări auto din țara noastră a raportat cea mai mare rată a daunei pe segmentul auto, peste 85%, atât pentru clasa RCA, cât și pentru CASCO.

De asemenea, anul trecut ne-am confruntat cu rate combinate care denotă pierderi financiare importante, și anume 116,6% pentru RCA, în creștere de la 111% în 2018, respectiv 122% pentru CASCO, în creștere de la 11,3% în 2018.

În 2019, la nivelul țărilor ECE, România a fost a patra piaţă de asigurări generale, din perspectiva volumului de subscrieri (primelor brute subscrise), cu o cotă de piaţă de 6,86% în regiune pe acest segment.

Defalcat, am ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cotă de piață de 8,92%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cotă de piaţă de 9,50%.

„Din perspectiva raportului daune/prime brute subscrise, piețele de asigurări din Top 5 ECE (Europa Centrală și de Est) au rezultate inferioare celor din regiune.

România are cel mai slab rezultat la acest raport pentru ambele clase de asigurări auto – RCA și CASCO”, spun reprezentanții sursei citate.

Cele mai multe daune plătite pentru asigurări generale au fost pe segmentul auto

Conform rezultatelor studiului, cumulat, atât daunele plătite pe segmentul CASCO, cât și cele pe RCA au totalizat 85,45% din total daune plătite pentru asigurări generale în România, în 2019.

Defalcat, anul trecut, la nivel naţional, segmentul CASCO a raportat o rată de creștere peste media segmentului non-life, de 11,78%.

Conform rezultatelor studiului, ponderea acestui segment în portofoliul pieței a fost în ușoară creștere comparativ cu 2018, reprezentând 26,56% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor non-life din România (21,1% din total piață).

Daunele plătite pe segmentul CASCO au reprezentat circa 30% din daunele plătite pentru asigurări generale în România în anul 2019, acestea fiind în creștere cu circa 20,5% faţă de 2018.

În ceea ce priveşte asigurările RCA, rata de creștere a acestora a fost sub media segmentului non-life, de 6,52%.

Ponderea RCA în portofoliul pieței româneşti a fost în ușoară scădere comparativ cu 2018, fiind de 45,68% din totalul primelor brute subscrise pe segmentul non-life (36,3% din total piață).

Daunele plătite anul trecut în România pe segmentul RCA au reprezentat aprox. 55,45% din daunele plătite pentru asigurări generale, fiind în creștere cu circa 14,8% faţă de 2018.

Motive pentru majorarea numărului daunelor apărute pe segmentul auto

General vorbind, conform rezultatelor studiului, printre motivele care au condus la apariția disproporționalității dintre daunele plătite și primele brute subscrise se regăsește și creşterea costului reparaţiilor auto.

Această tendință de dezechilibru a fost constată în mai multe dintre piețele de asigurări auto din regiune, dar la un nivel sensibil mai scăzut.

Potrivit specialiștilor, majorarea costului reparaţiilor auto s-ar datora unui trend determinat de complexitatea în creștere a mașinilor din noile generații, de efectele valutare etc.

Alte motive enumerate de experți în contextul de mai sus sunt îmbătrânirea parcului auto, cauzată de scăderea vânzărilor de mașini noi, dar și încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt.

În particular, în România, accentuarea dezechilibrului dintre cheltuielile cu daunele și volumul subscrierilor este favorizată de încheierea unui număr mare de polițe RCA pe termen scurt și de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de reparații pe unele segmente.

Liniile auto – segment important pentru regiunea ECE

Segmentul auto rămâne cea mai importantă linie de afaceri pentru asigurătorii din Europa Centrală și de Est.

La nivel regional, acesta deține o cotă de peste 53% din primele brute subscrise.

Anul trecut, volumul subscrierilor pe clasele auto s-a ridicat la 14,21 miliarde euro, în creștere cu 5,76% față de 2018.

Această expunere pe segmentul auto vine însă și cu un preț. Mai exact, 62% din cheltuielile cu daunele pe segmentul asigurărilor generale în regiune provin de pe segmentul auto.

Studiul a fost realizat prin analiza datelor care provin de la autoritățile de supraveghere a asigurărilor și de la asociațiile profesionale ale asiguratorilor din piețele aparținând ECE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață