Sucursala Bank of Cyprus din România rămâne închisă încă două zile. Ce opțiuni au românii

Sucursala Bank of Cyprus din România rămâne închisă încă două zile. Ce opțiuni au românii
Publicat: 23/04/2013, 10:48
Actualizat: 28/07/2014, 23:13

Suspendarea activității sucursalei Bank of Cyprus din România a fost prelungită de Banca Centrală a Ciprului cu încă două zile, marți și miercuri, după trei săptămâni în care activitatea a fost întreruptă pentru a găsi o soluție de transfer a depozitelor sub jurisdicție românească, informează MEDIAFAX.

„Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC), în calitatea sa de autoritate de supraveghere și rezoluție, a decis prelungirea suspendării operațiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) cu încă două zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Națională a României a primit o notificare în acest sens”, se arată într-o notă publicată pe pagina de web a băncii.

În cele două zile menționate, clienții pot folosi în continuare rețelele de bancomate, iar pentru necesități deposebite sunt invitați să contacteze call-center-ul sucursalei BoC din România.

„În conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezoluția instituțiilor de credit și a altor instituții), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusă în procedură de rezoluție (restructurare și reorganizare). Măsurile de reorganizare ordonată a BoC sunt aplicate potrivit art.33 (alin.1) din Legea bancară din Cipru și Directivei nr.2001/24/EC a Parlamentului European și a Consiliului din 4 aprilie 2001”, se mai spune în nota publicată de bancă.

MEDIAFAX a relatat luni seara, că sucursala Bank of Cyprus din România va rămâne, cel mai probabil, închisă și în următorele zile, până la definitivarea unei soluții pentru transferul depozitelor sub jurisdicție românească.

Activitatea Bank of Cyprus România a fost oprită inițial pentru o săptămână, începând cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o soluție de vânzare a sucursalei. Banca centrală a Ciprului a decis să prelungească cu două săptămâni perioada de inactivitate, până pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanții dispuși să cumpere banca.

Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că banca centrală a Ciprului a respins miercurea trecută ofertele depuse de Banca Transilvania și Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parțială a sucursalei Bank of Cyprus și caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la 90 de milioane euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puțin peste 350 milioane euro reprezintă credite.

De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane de euro.

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro și FMI vor împrumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulți ani, iar fondurile sunt condiționate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a țării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituție de credit a țării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declarații ale oficialilor ciprioți.

În cazul Bank of Cyprus, deponenții cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depășesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% și 60%. Deponenții cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depășesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulți bani pentru salvarea băncii.

Deși a informat inițial sucursalele că măsurile nu vor fi aplicate și în unitățile din alte state, Bank of Cyprus a decis să închidă sucursala din România începând cu 1 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto