SUMMIT UE | Liderii europeni vor consolidarea poziției geostrategice a Uniunii Europene, inclusiv prin avansarea proiectelor militare și industriale

SUMMIT UE | Liderii europeni vor consolidarea poziției geostrategice a Uniunii Europene, inclusiv prin avansarea proiectelor militare și industriale
Publicat: 06/10/2023, 20:55
Actualizat: 06/10/2023, 20:58

Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene au stabilit vineri, cu ocazia summitului din Spania, intensificarea acțiunilor de consolidare a suveranității și a poziției geostrategice, inclusiv prin proiecte militare și tehnologice și prin reducerea dependenței de resurse externe, reiterând, în același timp, intenția de a continua asistența militară pentru Ucraina.

Summitul informal al Consiliului European din Granada (Spania) marchează ”începerea procesului în sensul definirii politicilor generale ale Uniunii Europene și priorităților pentru anii următori”. ”Reafirmăm promisiunea inițială a proiectului european de a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea cetățenilor noștri, ghidați de valori și principii, de drepturi fundamentale, de normele democrației și ale statului de drept”, afirmă liderii statelor UE și ai instituțiilor comunitare în Declarația summitului de la Granada.

”Pandemia și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-au testat reziliența, evidențiind necesitatea ca Uniunea Europeană să își intensifice suveranitatea, prin decizii majore necesare protejării popoarelor și economiilor. (…) Determinați în asumarea mai multor responsabilități pentru garantarea propriei securități și apărări și pentru ajutarea Ucrainei, am consolidat capabilitățile Europei”, subliniază liderii europeni, reafirmând intenția de a continua asistența financiară, militară și umanitară pentru Ucraina ”cât timp va fi nevoie”.

Uniunea Europeană își va consolida capabilitățile militare și industriale

Liderii europeni au stabilit să consolideze ”capacitățile de reacție militară” și să accelereze investițiile pentru ”dezvoltarea bazei tehnologice și industriale”. ”Ne vom concentra pe mobilitate militară, pe reziliență în domeniul spațial și pe contracararea amenințărilor cibernetice și hibride, a acțiunilor externe de manipulare informațională. Războiul rus de agresiune a evidențiat și mai mult forța relației transatlantice”, conform Declarației summitului UE.

Uniunea Europeană are ambiția de intensificare a ”rolului de lider pe plan global” în următorul deceniu, prin stimularea creșterii economice sustenabile și integrante. ”Vom anticipa potențialele provocări și vom profita de oportunități în cursul tranzițiilor ecologice și digitale, pentru asigurarea sustenabilității modelului nostru economic (…). Ne vom concentra pe eficiența energiei și resurselor, pe asigurarea unui sistem circular, pe eliminarea emisiilor de dioxid de carbon, pe intensificarea rezilienței la dezastre naturale și pe adaptarea la schimbările climatice”, subliniază liderii europeni, pledând pentru creșterea ”suveranității energetice și reducerea dependențelor externe”.

Procesul de extindere depinde de reformarea Uniunii Europene

Liderii europeni au confirmat că ”viitorul statelor aspirante să devină membre și al cetățenilor acestora este în Uniunea Europeană”.

Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut reformarea Uniunii Europene înainte de integrarea unor noi membri. Deși a salutat discuțiile despre extinderea UE prin potențiala integrare a statelor din Balcanii de Vest, a Ucrainei și a Republicii Moldova, Scholz a insistat că Uniunea Europeană trebuie să continue să fie funcțională. ”Nu trebuie să ne preocupăm doar de procesul integrării acestor state, ci și de modalitățile prin care Uniunea Europeană să poată fi funcțională în viitor”, a subliniat Olaf Scholz.

Charles Michel: Problema centrală se referă la mijloacele financiare

”Astăzi, am lansat o dezbatere politică, iar una dintre întrebări s-a referit la prioritățile politice ale Uniunii Europene în viitor. Chestiunea mijloacelor financiare este centrală, este o problemă dificilă și complexă”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de cotidianul Le Monde.

La rândul său, Pedro Sanchez, premierul în funcție al Spaniei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE, a semnalat că trebuie stabilit cadrul extinderii Uniunii Europene. ”Ce fel de extindere trebuie făcută? Și integrarea va fi în același timp pentru toată lumea? Sunt provocări enorme”, a admis Pedro Sanchez.

Emmanuel Macron cere acțiuni rapide în procesul de extindere, dar admite că nu a fost luată nicio decizie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat, la finalul summitului, că ar vrea ”ca extinderea Uniunii Europene să decurgă mai rapid”, subliniind însă că liderii europeni nu au luat nicio decizie. ”Deocamdată, este prea devreme”, a subliniat președintele Franței.

Viktor Orban este reticent privind admiterea Ucrainei în UE

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orban, a semnalat că nu prea este de acord cu integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. ”Sunt multe semne de întrebare și dubii” generate de solicitarea Ucrainei de a fi admisă în Uniunea Europeană, a declarat Orban, atrăgând atenția asupra impactului pe care l-ar avea admiterea Ucrainei în UE, în materie de securitate, agricultură și dezvoltare la nivel regional.

Republica Moldova și Ucraina au primit, în iunie 2022, statutul de state candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar nu au inițiat încă negocierile formale în vederea aderării. Mai mulți oficiali europeni au semnalat că procesul integrării în UE va fi îndelungat, sugerând admiterea inițială a celor două state în Comunitatea Politică Europeană, o structură complementară a Uniunii Europene. Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia, Albania și Muntenegru se află în diverse etape ale negocierilor de aderare, în timp ce discuțiile cu Turcia sunt suspendate. Georgia și Kosovo solicită, de asemenea, perspective de integrare europeană.

Recent, specialiști în politici guvernamentale din Franța și Germania au prezentat propuneri formale privind reconfigurarea Uniunii Europene, care ar urma să devină o structură cu mai multe niveluri de integrare, în funcție de gradul de cooperare politică și economică. Experții au constatat că Uniunea Europeană nu este pregătită încă să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici la nivel politic, recomandând ”acțiuni imediate pentru îmbunătățirea funcționalității Uniunii Europene”.

Foto: Profimedia

Citește și:

Olaf Scholz cere, la summitul Consiliului European, reformarea Uniunii Europene, înainte de integrarea unor noi membri

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...