SUMMITUL COP28 | Un expert consideră necesară modificarea ”arhitecturii financiare” mondiale și transferuri de capital spre Sudul Global

SUMMITUL COP28 | Un expert consideră necesară modificarea ”arhitecturii financiare” mondiale și transferuri de capital spre Sudul Global
Publicat: 04/12/2023, 16:16

Larry Fink, directorul grupului multinațional american BlackRock Inc., a cerut luni, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP 28), regândirea noțiunilor fundamentale în materie de finanțare, pentru a facilita transferurile de capital spre regiuni ale lumii afectate grav de modificările climatice, în special în Sudul Global.

”Arhitectura de finanțare a națiunilor aflate în dezvoltare – a Sudului Global – nu este în acest moment cum ar trebui să fie. Oportunitățile de folosire a finanțelor mixte sunt abia la început. Iar acest lucru este o necesitate, nu o opțiune. Nu vom putea mobiliza suficient capital privat, dacă nu recurgem la finanțare mixtă”, a declarat Larry Fink, directorul companiei multinaționale de investiții BlackRock Inc., cu ocazia summitului climatic din Dubai.

”Eu îndemn toți antreprenorii să gândească o modalitate de a reconfigura arhitectura financiară, astfel încât să decarbonizăm întreaga lume în siguranță, în mod sănătos și corect”, a subliniat Larry Fink, citat de grupul media Bloomberg.

La rândul său, Daniel Pinto, directorul executiv al grupului bancar JP Morgan Chase & Co, a declarat, la aceeași reuniune, că propunerea SUA de modificare a reglementărilor financiare, pentru a le alinia standardelor de la Basel, va obliga banca să suplimenteze capitalul cu 25%. ”Iar acest lucru va reduce abilitățile de a finanța toate sectoarele economice și, în mod sigur, capacitatea de a finanța economia ecologică”, a subliniat el. Pinto a cerut crearea unui ”mecanism de atenuare a efectelor tranziției ecologice”. ”Nu certificatele de compensare pentru dioxidul de carbon trebuie să fie obiectivul, ci tranziția unei companii spre eliminarea emisiilor poluante. Dar, între timp, schemele certificatelor de dioxid de carbon sunt un lucru foarte bun”, a subliniat Pinto.

Banca Mondială a anunțat, cu ocazia Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP 28), că, până în anul 2045, 45% din sistemele de finanțare vor fi alocate proiectelor ecologice, precizând că va încerca suplimentarea capitalului și prin parteneriate.

Președintele COP 28, Ahmed al-Jaber, a anunțat crearea unui Fond internațional pentru ajutarea națiunilor sărace care se confruntă cu dezastre climatice. ”Este un semnal pozitiv privind un impuls adresat lumii. Este o decizie istorică, fenomenală”, a declarat Ahmed al-Jaber.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania și Emiratele Arabe Unite anunță contribuții semnificative la noul Fond de compensații pentru efectele calamităților climatice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avem lista completă a concurenţilor Asia Express! Filmările sunt gata să înceapă. EXCLUSIV
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
Părinții victimelor lui Vlad Pascu sunt revoltați. Ce a întrebat judecătoarea la proces
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cel mai mare supermarket din România dispare! Ce companie l-a cumpărat și în ce se...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
„Mă şantajează. Vor să facă asta în secret, fără să îmi iau la revedere.”. Mama...
Produsele marcă proprie din magazine ar putea să dispară! „Nu pot accepta profiturile speculative făcute...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
Peste CÂT TIMP se refac PLĂMÂNII atunci când renunți LA FUMAT
UNGARIA anunță Noua Ordine Mondială! Budapesta pregătește noua eră. Va fi de neoprit
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Peste 3.000 de oameni, evacuați din cauza unei bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial