Suprinzător, dar aproape jumătate fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, în ciuda #coronacrizei

Suprinzător, dar aproape jumătate fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, în ciuda #coronacrizei
Conștiente de riscurile generate de scăderea activității de private equity, dar și de înrăutățirea condițiilor economice, aproximativ jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt în continuare interesate să facă noi investiții în lunile următoare (45%) / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 24/08/2020, 18:17

Conștiente de riscurile generate de scăderea activității de private equity, dar și de înrăutățirea condițiilor economice, aproximativ jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt în continuare interesate să facă noi investiții în lunile următoare (45%).

Chiar și așa, experții implicați în realizarea studiului „Deloitte Central Europe Private Equity Confidence” au constatat o creștere semnificativă a ponderii celor care cred că eficiența investițiilor lor în Europa Centrală va scădea, acesta fiind al doilea cel mai mare procent din toate edițiile studiului, după cel raportat în toamna lui 2008.

De altfel, circa o treime (30%) estimează astfel de scăderi, în comparație cu doar 6%, în ediția anterioară a studiului, și 0%, cu un an în urmă.

În plus, specialiștii sursei citate au recunoscut că șapte din zece profesioniști ai firmelor de private equity din Europa Centrală previzionează scăderea activității de profil și înrăutățirea condițiilor economice. Și asta în condițiile în care, estimează acești experți ai fondurilor de capital privat, economiile din regiune, care sunt în mare măsură bazate pe consum, vor înregistra contracții semnificative ale PIB-ului în 2020 pe fondul scăderii cererii, cauzate de creșterea șomajului.

Chiar și așa, cercetarea relevă că o parte remarcabilă din respondenți cred într-o revenire economică rapidă. De altfel, 13% dintre intervievați au precizat că se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor economice.

Experții implicați în studiu au constatat că pandemia de coronavirus creează o piață a cumpărătorilor, 74% dintre respondenți fiind de părere că 2020 va fi un an bun pentru a face noi investiții.

Și totuși, fondurile de capital privat au apetit pentru investiții

Același studiu realizat de sursa citată relevă totodată că aproape jumătate dintre intervievați (45%) sunt de părere că vânzătorii și-au ponderat așteptările în privința prețului în ultimele șase luni, iar peste jumătate (51%) cred că această tendință va continua.

Prin urmare, susțin specialiștii sursei citate, ponderea fondurilor de capital privat care se așteaptă să se concentreze pe noi investiții în lunile următoare a rămas relativ mare, de 45%.

„Deși pășesc pe nisipuri mișcătoare, majoritatea profesioniștilor din firmele de private equity au trecut și prin criza financiară din 2008 și mulți dintre ei sunt bine capitalizați, aspecte care îi ajută să parcurgă mai ușor această perioadă de incertitudine”.

„Ca orice criză, cea curentă oferă și oportunități acelor jucători care sunt au o poziție suficient de solidă pentru a-și asuma riscuri. De aceea, aproape jumătate din fondurile de capital privat din Europa Centrală sunt interesate să facă noi investiții, fie pentru a profita de evaluările în scădere, fie pentru a genera mai multă valoare în cadrul portofoliilor existente, prin adiții.

„Numeroase cazuri de acest gen au fost anunțate anul acesta și în România, în mai multe domenii: reciclare, producție, servicii, tehnologie etc.”, a precizat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară în cadrul companiei care a realizat studiul.

Previziuni privind scăderea lichidității

Cu privire la valoarea tranzacțiilor, majoritatea jucătorilor din domeniu se așteaptă ca acestea să rămână la fel (58%) sau să scadă (43%). Totodată, 62% dintre respondenți previzionează o scădere a lichidității în următoarele luni.

Cercetarea în cauză, realizată de două ori pe an încă din 2003, reflectă evoluţia pieţei de private equity.

Indicele de încredere, care este în scădere încă de la finalul lui 2017, a ajuns acum la 62, al doilea cel mai scăzut nivel dintre toate edițiile studiului, după cel din octombrie 2008, care a fost de 48.

La ce se referă investițiile pe termen lung în firme necotate

Termenul de „private equity” este utilizat în general, atât în ceea ce privește achizitiile de întreprinderi, cât si la capitalul venture.

În cazul capitalului venture, acesta reprezinta o subcategorie care se referă la intervalul din ciclul de viață al investiției cuprins între faza de inițiere și faza de expansiune.

Private equity se referă la investițiile pe termen lung în firme necotate, care urmăresc să sprijine creșterea firmelor, fără a se ocupa de managementul curent al firmelor respective.

Creditorii (de exemplu, băncile) au dreptul legal de a primi o dobândă pentru capitalul împrumutat și de a recupera capitalul împrumutat la scadență, indiferent de rezultatele economice pozitive sau negative ale debitorului, beneficiile investitorului private equity depinzând de profitabilitatea afacerii în care a investit.

Proprietarii vor fi obligați să vândă o parte din acțiunile firmei (de regulă, un pachet minoritar) investitorului private equity. Acesta poate solicita un post în cadrul structurilor de conducere ne-executive ale firmei.

Investitorii private equity nu furnizează doar equity capital, ci și experiență, contacte și sfaturi atunci când sunt solicitați, ceea ce diferențiază private equity de alte surse de procurare de capital pentru afaceri.

Investițiile fondurilor de private equity pot fi de tip buy-out și vizează achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiilor care primesc investiția sau de de tip venture, care se adresează în special startup-urilor.

Acestea se încadrează în categoria investițiilor de tip seed (făcute foarte devreme în parcursul unei companii, ajutorul fiind gândit să susțină compania doar în primele etape de dezvoltare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?