Surpriza pe care Guvernul Ponta le-o face românilor din străinătate. Noile taxe pe care trebuie să le plătească cei care nu declară venituri în România

Surpriza pe care Guvernul Ponta le-o face românilor din străinătate. Noile taxe pe care trebuie să le plătească cei care nu declară venituri în România
Publicat: 29/10/2015, 11:07

Guvernul a schimbat a doua oară noul Cod Fiscal, înainte ca acesta să intre în vigoare în 2016. Cu toate că premierul Victor Ponta a lăudat în mai multe rânduri Codul Fiscal, care abia a fost publicat în Monitorul Oficial, pe 10 septembrie, actul normativ a fost modificat deja prin două ordonanțe de urgență.

Prima modificare a fost făcută prin ordonanța de urgență 41/2015 publicată în Monitorul Oficial din 30 septembrie. Actul normativ a adus schimbări în ce privește stabilirea impozitelor și taxelor locale.

A doua modificare a Codului Fiscal ce se va aplica de anul viitor a fost făcută marți, când Executivul a aprobat o nouă ordonanță. Proiectul ei se întinde pe 19 pagini și aduce mai multe modificări la 45 din totalul celor 503 articole câte are în total Codul Fiscal.

Cele mai importante modificări de marți se referă la impozitul pe dividende, impozitul pentru veniturile microîntreprinderilor și reducerea TVA la apă.

Principalele modificări:

impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5% începând cu 1 ianuarie 2016. Este noutatea cu cel mai mare impact pentru companii și investitori. „Cota redusă se va aplica dividendelor care se vor distribui începând cu anul 2016. Prin urmare, măsura îi va avantaja pe cei care nu au distribuit dividendele în anii anteriori și care au păstrat profiturile, din diverse motive, cum ar fi reinvestirea lor. Probabil, guvernul a optat pentru devansarea acestei măsuri – prevăzută inițial pentru 2017 -, pornind de la premisa că acționarii nu vor mai distribui dividendele în 2016, așteptând intrarea în vigoare a cotei de 5%”, explică pentru gândul reprezentanții Contexpert.

plafonul la microîntreprinderi va fi majorat de la 65.000 euro la 100.000 euro. Cota de impozitare va fi de 2% dacă firma are un salariat și de 1% dacă are 2 angajați cu normă întreagă.

„Rezultă că mult mai multe firme de dimensiuni mici vor putea să plătească impozitul pe venituri, în loc de impozitul pe profit. În acest moment, conform datelor Ministerului de Finanțe, sunt circa 450.000 de microîntreprinderi. Numărul lor va crește semnificativ, din 2016”, sunt de părere specialiștii citați.

Pe de altă parte, microîntreprinderile nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite, pe o durată mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au de tinut titluri de participare la alte persoane juridice, vor avea cota de 1% in primii doi ani de la data inregistrarii.

TVA la apă va fi redusă din 2016 de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât și industrial.

– Între modificările aprobate în Guvern se numără și una care se referă la excepțiile de la plata de contribuții de asigurări sociale. Aici este introdusă o precizare despre sumele acordate de stat în cazul „decesului personalului din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională”.

„La articolul 141, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d) cu următorul cuprins: ” d) ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională, decedat ca urmare a participării la acțiuni militare și indemnizațiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acțiuni militare”, se arată în proiectul ordonanței aprobate marți de Guvern și care modifică Codul Fiscal.

În nota de fundamentare se arată că este vorba de o corelare a Codului Fiscal cu legea privind pensiile militare de stat.

„S-au corelat prevederile legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu cele ale legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, în cazul decesului personalului din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională, decedat ca urmare a participării la acțiuni militare și indemnizațiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participării la acțiuni militare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului aprobat marți de Guvern.

Modificarea vine în contextul scandalului polițistului Bogdan Gigină care a murit deschizând drumul coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea.

Alte prevederi din ordonanța ce modifică noul Cod Fiscal:

– Precizări legate de persoanele fizice ce nu realizează venituri și care nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate. Gândul a scris că acestea vor plăti lunar CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe țară, adică 792 de lei pe an.

Proiectul de ordonanță aprobat marți detaliază mai exact situația românilor ce lucrează în străinătate și își păstrează domiciliul în țară, implicit având rezidența fiscală în România. „Dacă această categorie de persoane deține o asigurare de boală și maternitate – eliberată de un alt stat membru UE, din Spațiul economic european sau Confederația elvețiană, sau de un alt stat cu care România are recunoscute acordurile de securitate socială – aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sănătate românesc”, a explicat consultantul fiscal Adrian Bența.

– Ordonanța mai stabilește încadrarea unităților de învățământ preuniversitar particulare în categoria persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit, pentru veniturile obținute și utilizate potrivit reglementărilor legale în domeniul educației naționale.

Amenzi de 500-2.500 de lei pentru „necomunicarea informațiilor cu relevanță fiscală”

Proiectul ordonanței prevede și modificări în domeniul taxelor și impozitelor locale.

în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul acestuia are obligația să depună o declarație la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competență are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data dobândirii.

Decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declarațiilor privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinație nerezidențială sau mixtă, a declarațiilor privind mijloacele de transport radiate din circulație, precum și depunerea documentelor justificative eliberate în anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, teren sau a mijloacelor de transport în cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt îndreptățite prin lege să beneficieze de aceste facilități ;

Amenzi de 500-2.500 de lei pentru necomunicarea informațiilor cu relevanță fiscală pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, la începutul ședinței de Guvern, că Ministerul Finanțelor a întocmit actul normativ necesar pentru a modifica unele măsuri din Codul Fiscal, astfel ca de la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividende să scadă și plafonul pentru microîntreprinderi să crească.

„Ministerul de Finanțe a întocmit actul normativ necesar pentru ca de la 1 ianuarie 2016, mai spun o dată că nu era clar, deci peste două luni se reduce impozitul pe dividende de la 16 la 5 la sută și sunt absolut convins că o să încasăm în realitate mai mult decât cu 16 la sută unde se duceau dividendele în alte țări și ăsta e un lucru bun pentru România”, a declarat premierul Victor Ponta, la ședința de Guvern, citat de Mediafax.

De asemenea, premierul a vorbit și de regimul microîntreprinderilor care se va modifica.

„Se schimbă extrem de util și pozitiv regimul microîntreprinderilor, se crește plafonul în care poți să fii microîntreprindere, de la 65 de mii de euro la 100 de mii de euro și impozitul este trei la sută dacă nu ai niciun angajat, doi la sută dacă ai un angajat și unu la sută pentru doi sau mai mulți angajați. În felul acesta, sprijinim microîntreprinderile și încurajăm și înscrierea ca și cotizanți la fondurile de asigurări sociale, pentru că, evident, există acest stimulent pentru a avea contracte de muncă”, a arătat Ponta.
Totdată, premierul a precizat că în România sunt înregistrate șase milioane de cotracte de muncă, precizând însă că nu sunt suficiente.

„Avem șase milioane de contracte de muncă. Doamna ministru (Rovana Plumb – n.r.), vă bucurați? Nu ajung șase milioane, trebuie mai multe și asta înseamnă locuri de muncă și locuri de muncă la alb, adică fiscalizate, înregistrate ca să asigurăm pe temen mediul și lung sustenabilitatea sistemului social”, a mai spus primul-ministru.

Codul de procedură fiscală valabil din 2016, modificat la mai puțin de trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial

Cele mai importante modificări la Codul de procedură fiscală

– Verificarea fiscală prealabilă va fi efectuată doar după ce persoana fizică va fi notificată că organul fiscal a solicitat informații altor autorități sau instituții cu privire la bunuri, conturi, venituri relevante pentru situația fiscală. În prezent verificarea se face fără notificare, fiind încalcată directiva europeană privind protecția datelor cu caracter personal, au explicat pentru gândul reprezentanți ai Contexpert.

-Vor fi sancționate cu amendă între 500 și 1.000 lei toate persoanele fizice și juridice care nu respectă obligația de a transmite și ANAF, din 2016, aceleași informații referitoare la spălarea banilor pe care acum sunt obligate să le transmită la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB.)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice